Γιατί πρέπει ο καυστήρας να βγάζει μπλε φλόγα στη ψησταριά υγραερίου μου;

on

Μια ψησταριά υγραερίου είναι η καλύτερη επιλογή για όλους εμάς τους ψήστες  που θέλουμε να ψήσουμε νόστιμα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Με το γύρισμα ενός κουμπιού, ο καυστήρας της ψησταριάς δίνει το απαραίτητο υγραέριο στη ψησταριά μας για να ανεβάσει γρήγορα τη θερμοκρασία που χρειαζόμαστε για να ψήσουμε το φαγητό μας. Τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεται από εμάς για να ξεκινήσουμε το ψήσιμο…

Ο καυστήρας όμως ή αλλιώς η καρδιά της ψησταριάς μας, πρέπει να δουλεύει σωστά για να έχει τόσο την επιθυμητή απόδοση όσο και μακροζωία. Το πρώτο και κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να ελέγχουμε τακτικά είναι το χρώμα της φλόγας που βγαίνει από τις οπές του καυστήρα: Θέλουμε μπλε χρώμα και όχι κόκκινο ή κίτρινο!

Η μπλε φλόγα σημαίνει ότι έχει γίνει πλήρης καύση του αερίου. Δεν σπαταλάτε δηλαδή αέριο που δεν καίγεται και άρα χρήματα… Η κίτρινη ή κόκκινη φλόγα σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η φλόγα κατά την καύση της αλλά και το χρώμα της, επηρεάζεται άμεσα από την ποσότητα του οξυγόνου που διοχετεύεται σε αυτήν.  Κατά την πλήρη καύση του αερίου παράγεται αρκετή ενέργεια για να ιονιστούν τα μόρια αερίου μέσα στη φλόγα. Η διαδικασία της πλήρης καύσης μπορεί να περιγραφεί μέσω της ισότητας:
Αέριο + Οξυγόνο = Νερό + Διοξείδιο του άνθρακα + Θερμότητα

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το προπάνιο, το αέριο που περιέχεται στις φιάλες υγραερίου που χρησιμοποιούνται στις επαγγελματικές ψησταριές, καίγεται πλήρως στους ~1,980°C.

Η ημιτελής ή κακή καύση του αερίου σημαίνει πως η φλόγα δεν μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία που χρειάζεται και αυτό οφείλεται στην ελλειπή διοχέτευση οξυγόνου. Η έλειψη οξυγόνου μετατρέπει και το χρώμα της σε κόκκινο ή κίτρινο (ανάλογα με την ποσότητα). Η διαδικασία της ελλιπής καύσης θα μετέτρεπε την ισότητα σε:

Αέριο + Οξυγόνο = Νερό + Διοξείδιο του άνθρακα + Μονοξείδιο του άνθρακα+ Θερμότητα

Χωρίς να χρειάζονται γνώσεις φυσικής, με μια ματιά μπορούμε να παρατηρήσουμε έναν νέο παράγοντα στην ισότητα που κάνει την εμφάνισή του. Το μονοξείδιο του άνθρακα. Στην περίπτωση της ημιτελής καύσης  εκλύεται ένα μέρος μονοξειδίου στην ατμόσφαιρά. Κι ενώ λόγω της εξωτερικής χρήσης των ψησταριών, η πιθανότητα δηλητηρίασης ενός ανθρώπου από την εισπνοή του μονοξειδίου είναι πάρα πολύ μικρή, η αρνητική επίδραση στη υγεία μας από την εισαγωγή του στο φαγητό που τελικά θα καταναλώσουμε είναι κάτι περισσότερο από πιθανή.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην παραλείπουμε τον έλεγχο του καυστήρα μας και να βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργεί σωστά για να προστατεύσουμε καταρχήν την υγεία της οικογένειας μας αλλά και την τσέπη μας.

Leave a Reply