Πώς να δέσω ένα κοτόπουλο;

Το κοτόπουλο είναι ένα είδος κρέατος που δύσκολα λείπει από την ελληνική διατροφή. Στο φούρνο με πατάτες, παϊδάκια στα κάρβουνα, μπουτάκια ψητά για πάρτι, ψητό στήθος για δίαιτα, φιλετάκια στη κατσαρόλα και τόσες άλλες εκδοχές του που υπάρχουν.

Σε ποιον δεν αρέσει ένα σουβλιστό κοτόπουλο που είναι ζουμερό μέσα αλλά και με τραγανή πέτσα; Λίγοι νομίζω θα πουν όχι. Τι χρειάζεται λοιπόν για το φαγητό αυτό; Ένα ολόκληρο κοτόπουλο και μία σούβλα στη ψησταριά μας.

Πως όμως θα περάσουμε σωστά το κοτόπουλο στη σούβλα για να μείνει σταθερό καθώς γυρίζει αλλά και να ψηθεί ομοιόμορφα; Η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει να το δέσουμε με λίγο σπάγκο. Παραδοσιακά το κοτόπουλο δένεται πολύ σφικτά με τις φτερούγες και τα μπούτια του να ακουμπούν επάνω στο σώμα του. Η τεχνική αυτή δουλεύει πολύ καλά εδώ και χρόνια αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Δεν επιτρέπει στο εσωτερικό των φτερούγων και των μπουτιών να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό όσο και το υπόλοιπο κοτόπουλο.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και ετοιμάστε το κοτόπουλο σας σαν επαγγελματίας αλλά με έναν εναλλακτικό τρόπο για να περαστεί στη σούβλα!

  1.  Ακουμπήστε το κοτόπουλο πάνω σε ένα ξύλο κοπής με την πλάτη προς τα κάτω και τα πόδια του προς τα επάνω.
  2. Περάστε ένα κομμάτι σπάγκου κάτω από την πλάτη του κοτόπουλου, ανάμεσα στις φτερούγες του και τα μπούτια.
  3. Τραβήξτε και τις δύο άκρες του σπάγκου κάτω από τις φτερούγες προς τα έξω.
  4. Σταυρώστε το σπάγκο πάνω από το στήθος του κοτόπουλου, προσέχοντας να έχετε “ασφαλίσει” το δέρμα του.
  5. Φέρτε τις άκρες του σπάγκου πίσω προς το μέρος σας και “τρέξτε” το σπάγκο και από τις δύο πλευρές του στήθους πάνω από τις φτερούγες και τα μπούτια.
  6. Σταυρώστε το σπάγκο σφικτά κάτω από το “καράβι” του κοτόπουλου.
  7. Περάστε το σπάγκο γύρω από τα πόδια του κοτόπουλου, σταυρώστε και σφίξτε. Τα μπούτια θα πρέπει να “πετάγονται¨ λίγο προς τα έξω. 
  8.  Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά να ακουμπά στη κοιλιά του και δέστε τον σπάγκο με έναν κόμπο στην ουρά του. Κόψτε τις άκρες.
  9. Περάστε τη σούβλα και είστε έτοιμοι!

Καλή επιτυχία!

Πηγή: www.chefsteps.com

 

Leave a Reply