Πως να καπνίσετε τυρί στο σπίτι!

Ένα καπνιστό τυρί πάντα κάνει τη διαφορά σε ένα τραπέζι. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι εκτός από το να το αγοράσετε μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας? Όχι δεν εννοούμε να πήξετε το τυρί …απλώς να διαλέξετε το αγαπημένο σας τυρί και να το καπνίσετε μόνοι σας!

Ο κυριότερος λόγος για να αποφασίσει κάποιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία είναι τι άλλο; Η χαρά του «παιχνιδιού». Πέρα όμως από αυτό όταν κάτι είναι χειροποίητο, γνωρίζετε όλα τα στάδια παρασκευής του και έτσι είστε σίγουροι ότι δεν έχουν προστεθεί χημικά και ότι τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τα κατάλληλα.

Ο τρόπος για να καπνίσετε ένα τυρί είναι το κρύο κάπνισμα.  Ιδανικός σύμμαχος για αυτή τη διαδικασία είναι  το Cold Smoke Generator της ProQ. Διαλέξτε τη σκόνη καπνίσματος που επιθυμείτε και ξεκινήστε.

Συνήθως δεν χρειάζονται πάνω από 2-3 ώρες για να καπνιστεί ένα κομμάτι τυρί. Παρόλα αυτά προτείνουμε πάντα να ξεκινάτε με 1 ώρα την πρώτη φορά για να δείτε το αποτέλεσμα και να κρίνετε ανάλογα αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος ή όχι.

Για να καπνίσετε το τυρί σας αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

1. Προμηθευτείτε το τυρί που θέλετε. Εάν είναι πολύ σκληρό και πυκνό στη σύστασή του όπως για παράδειγμα το Cheddar προτείνουμε να το κόψετε σε κομμάτια προτού το καπνίσετε για να επιτύχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
2.Ακουμπήστε το τυρί σας πάνω στη σχάρα του καπνιστηρίου σας.- Εάν δεν διαθέτετε μη σταματήσετε το διάβασμα. Μπορείτε να προμηθευθείτε ένα πολύ οικονομικό από την ProQ ή ακόμα και να κατασκευάσετε ένα. Χρειάζεστε μόνο μια κούτα και μια σχάρα. – Αφήστε κάποιο κενό ανάμεσα στα κομμάτια του τυριού για να επιτρέψετε το καπνό να κυλάει ανάμεσα.

3. Ανάψτε το Cold Smoke Generator και  τοποθετήστε το κάτω από το τυρί. Κλείστε το καπάκι από το καπνιστήριο σας ( ή την κούτα σας ) Προσαρμόστε τους αεραγωγούς του καπνιστηρίου σας έτσι ώστε ο καπνός που θα βγαίνει να είναι περίπου όσος μπαίνει. Δεν θέλετε να μαζευτεί πολύ μεγάλη ποσότητα καπνού μέσα στο θάλαμο γιατί θα πικρίσει  το τυρί μας. Θέλουμε ο καπνός να «ταξιδεύει» μέσα στο θάλαμο.

4. Μόλις περάσει ο χρόνος που θέλετε, αφαιρέστε το τυρί και στεγνώστε το ταμποναριστά με μια πετσέτα.

5. Τυλίξτε το με μεμβράνη φαγητού  και βάλτε το στο ψυγείο. Θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ξεκουραστεί και να εμπεδωθεί η καπνιστή του γεύση. Ιδανικά αφήστε το για 1 εβδομάδα πριν το καταναλώσετε. Εάν όμως βιάζεστε να δοκιμάσετε το δημιούργημά σας, αφήστε το τουλάχιστον για 1 βράδυ.

Καλή σας απόλαυση!

Σημείωση: Το κρύο κάπνισμα γίνεται σε θερμοκρασίες έως 30°C. Κατά συνέπεια σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον όπως είναι το σπίτι μας εδώ στην Ελλάδα καλό είναι να μην γίνεται κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Το τυρί μας μπορεί να λιώσει και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αλλοιωθεί!

Leave a Reply