Κρύο κάπνισμα. Τι πρέπει να ξέρω!

Το κρύο κάπνισμα, χρησιμοποιείται στα φαγητά που θέλουμε να δώσουμε μια καπνιστή γεύση χωρίς ταυτόχρονα να τα ψήνουμε / μαγειρεύουμε. Ταυτόχρονα είναι ένα πολύ καλός τρόπος για να παστεριώσουμε ένα φαγητό όπως είναι το κρέας και το ψάρι προκειμένου να επεκτείνουμε το χρόνο ζωής τους προτού καταναλωθούν. Συνήθως η παστερίωση του κρέατος επιτυγχάνεται σε θερμοκρασία έως 32°C και αυτό γιατί σε ανώτερες θερμοκρασίες μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια καθιστώντας το μη βρώσιμο.

Το κρύο κάπνισμα μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες ανάλογα με το μέγεθος και το είδος που θέλουμε να καπνίσουμε. Για παράδειγμα ένα κομμάτι τυρί θα χρειαστεί 1-2 ώρες, ένα κομμάτι σολομού περίπου 10-12 ώρες ενώ ένα κομμάτι ζαμπόν 2-3 ημέρες.

Τα πιο συνηθισμένα είδη φαγητού που καπνίζουμε με την τεχνική αυτή είναι: τυρί, ψάρι, βούτυρο, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς, αλάτι και λαχανικά.

Κάποια φαγητά μπορούν να καταναλωθούν απευθείας  μετά το κάπνισμα όπως είναι οι ξηροί καρποί ή το βούτυρο και  κάποια θα χρειαστούν μαγείρεμα όπως είναι ένα λουκάνικο.

Με τα κατάλληλα εργαλεία είναι μια εύκολη διαδικασία και μπορεί ο καθένας να το πετύχει στο σπίτι του. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το cold smoke generator και σκόνη καπνίσματος από το ξύλο που θα επιλέξετε. Με το συγκεκριμένο εξάρτημα θα μπορέσετε να καπνίσετε μέχρι και 10 συνεχόμενες ώρες χωρίς να προσθέσετε σκόνη καπνίσματος. Τοποθετήστε το μέσα στο Eco smoker, στο bbq σας ή σε οποιονδήποτε θάλαμο (αυτοσχέδιο ή μη ) έχετε και απολαύστε το αποτέλεσμα!

Leave a Reply