Τι θα χρειαστώ για την ημέρα του Πάσχα;

Η μεγάλη ημέρα της Κυριακής του Πάσχα έφτασε και πλέον τέρμα η νηστεία!

Στο τραπέζι ξεχύνονται τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια, κόκκινα αυγά, κρασάκι, παγωμένη μπύρα, τσίπουρο και κάθε λογής έδεσμα που θα συνοδεύσει την παρέα μέχρι ο πασχαλινός οβελίας να ψηθεί!

Βέβαια για να φτάσουμε σε εκείνη τη στιγμή που το αρνάκι γυρνάει και ξαναγυρνάει πάνω από την δυνατή φωτιά, κάποιος έχει φροντίσει να οργανώσει και να μαζέψει όλο το βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστούμε για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα ψησίματος ώστε να μείνουμε ικανοποιημένοι εμείς αλλά και η οικογένεια μας, οι φίλοι και οι καλεσμένοι μας!

Πριν σας αποκαλύψουμε τα μυστικά ώστε να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο στο πασχαλινό οβελία αξίζει να αναφερθούμε στα βασικά αξεσουάρ που αν δεν υπάρχουν ήδη πρέπει να τρέξετε και να τα προμηθευτείτε ώστε την στιγμή του σουβλίσματος να μην σας λείψει τίποτα!

  1. Το βασικότερο όλων είναι η ψησταριά για τον οβελία αλλά και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Οι επιλογές εδώ είναι αρκετές και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές μας ανάγκες. Στην αγορά θα βρούμε ψησταριές μονοκόμματες που τις κάνουν πιο στιβαρές ή συρταρωτές για ευκολότερη αποθήκευση μετά το ψήσιμο. Ψησταριές αρνιού χωρίς καπάκι ή με καπάκι το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε σαν ανεμοθραύστη την ημέρα που ψήνουμε αν φυσάει, αλλά και για να σκεπάσουμε τη στάχτη αφότου τελειώσουμε το ψήσιμο. Για πιο μεγάλες παρέες στην αγορά υπάρχουν και διπλές ψησταριές αρνιού που χωράνε 2 αρνιά και 2 κοκορέτσια! Για ψησταριές αρνιού ρίξτε μία ματιά εδώ.
  2. Το αρνάκι αλλά και το κοκορέτσι για να το σουβλίσουμε θα χρειαστούμε από μία σούβλα. Προτιμήστε μονοκόμματες/ μασίφ σούβλες και όχι σωληνωτές για ακόμα μεγαλύτερη στιβαρότητα. Για το αρνί αγοράστε σούβλα με αποσπόμενη λαβή ώστε οι μερακλήδες της παρέας όποτε θέλουν να γυρνάνε το αρνάκι και όταν χρειάζονται ξεκούραση να μπορείτε να προσαρμόσετε μοτέρ. Για το κοκορέτσι θυμάμαι τη γιαγιά μου να το γυρνάει μόνο τέσσερις-πέντε φορές, δηλαδή κάθε πλευρά από λίγο… Άρα δεν χρειάζεστε μοτέρ, αλλά ένα μακρύ ξυλαράκι που θα στερεώνετε τη σούβλα να «κάθεται» εκεί που θέλετε! Για σούβλες ρίξτε μία ματιά εδώ.
  3. Ένα από τα πλέον σημαντικά αξεσουάρ μιας ψησταριάς αρνιού είναι ένα καλό μοτέρ! Και τι κάνει καλό ένα μοτέρ;Ουσιαστικά ένα καλό μοτέρ είναι αυτό που δεν θα σας αφήσει στη μέση του ψησίματος, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και τις επόμενες χρονιές. Και πως θα αναγνωρίσετε ένα καλό μοτέρ; Πολύ απλά ΜΗΝ ψάξετε για ταχύτητες!!! Κατά το ψήσιμο του οβελία δεν παίζουμε με την ταχύτητα αλλά με το ύψος ψησίματος που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα! Άρα επιλέξτε ένα μοτέρ με μεταλλικά γρανάζια που θα έχει μεγάλη ισχύ σε watt και αν είναι δυνατόν με ανεμιστηράκι (αερόψυκτο) που θα βοηθά να δροσίζεται λίγο το μοτέρ σας! Επίσης κοιτάξτε το μοτέρ σας να έχει γυάλινη ασφάλεια (glass fuse), που θα σας το προφυλάξει από υπέρταση, πτώση τάσης αλλά και από δική σας υπερβολή, αν κάποια μέρα αποφασίσετε να σουβλίσετε κανένα δεινόσαυρο 300 τόνους!!! Για μοτέρ αρνιού ρίξτε μία ματιά εδώ.
  4. Τέλος στα βασικά αξεσουάρ της ψησταριάς σας θα πρέπει να προσθέσετε την πηρούνα για τα μπούτια του αμνοερίφιου, δύο δίχαλα για την ραχοκοκκαλιά και μία σακοράφα που θα ράψετε την κοιλιά του αρνιού. Για αξεσουάρ αρνιού ρίξτε μία ματιά εδώ.

Διαβάστε εδώ τι να διαλέξετε για την ημέρα του Πάσχα. Αρνί ή Κατσίκι;

Leave a Reply