Πως να ψήσω σωστά το αρνί του Πάσχα!

Μαζέψαμε λοιπόν όλα τα αξεσουάρ ψησίματος για την ημέρα της Λαμπρής, αγοράσαμε και τον οβελία μας και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο.

Τι προσέχουμε λοιπόν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ψήσιμο:

  1. Καύσιμη Ύλη: Γενικά υπολογίστε ότι για κάθε κιλό κρέατος θα χρειαστείτε και ένα κιλό κάρβουνα. Με βάση αυτό τον μπούσουλα και το λαϊκό ρητό «καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει» για ένα κατσικάκι 12-13 κιλά θα χρειαστείτε περίπου 15 κιλά κάρβουνα. Και επειδή και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις μην τσιγκουνευτείτε τα κάρβουνα και προτιμήστε να πάρετε τα κάρβουνα σας όχι από πλανόδιο πωλητή αλλά από ένα μαγαζί που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Για παράδειγμα από την μάντρα που παίρνετε τα ξύλα για το τζάκι σας. Ψάξτε για ποιοτικά κάρβουνα τα οποία και περισσότερη ώρα θα κρατήσουν και γευστικότερο αποτέλεσμα στο κρέας σας θα δώσουν. Αν καταφέρετε να βρείτε βάλτε μερικές κληματόβεργες από αμπέλια, είναι ότι καλύτερο γιατί θα σας δώσει έξτρα άρωμα!
  2. Προετοιμασία Αρνιού ή Κατσικιού: Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε πλύνει καλά το κατσίκι μέσα και έξω με ένα λάστιχο και μπόλικο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά, το ακουμπάμε επάνω σε ένα τραπέζι. Περνάμε τη σούβλα παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, από το πόδια προς το κεφάλι (εδώ θα χρειαστούμε βοήθεια για να περάσουμε τη σούβλα μέσα από το κρανίο) και ασφαλίζουμε τα μπούτια του αρνιού με την πηρούνα. Δένουμε τα δίχαλα στην ραχοκοκαλιά του αρνιού και σφίγγουμε με δύναμη για να μην γυρνάει το αρνί γύρω από την σούβλα. Δένουμε σφιχτά με σύρμα το λαιμό και τα πόδια. Μόλις τελειώσουμε με το δέσιμο του αρνιού επάνω στη σούβλα το αλατοπιπερώνουμε καλά! Μην το φοβηθείτε βάλτε μπόλικο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Καθαρίστε περίπου 10 σκελίδες σκόρδο. Καρφώστε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι γενικής χρήσης στα μπούτια του αρνιού και γεμίστε τις τρύπες με αλάτοπίπερο και σκόρδο. Κάντε αυτή τη διαδικασία σε 2 με 3 σημεία σε κάθε μπούτι. Όσα σκόρδα και όσο αλατοπίπερο έχει περισσέψει ρίξτε το μέσα στην κοιλιά του αρνιού! Αφού τελειώσουμε το δέσιμο στη σούβλα και το αλατοπιπέρομα, ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ή σπάγκο ώστε να κλείσει εντελώς. Όλα τα παραπάνω φροντίζουμε να τα έχουμε κάνει μέχρι το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ώστε να προλάβει το κρέας να στραγγίξει καλά. Τοποθετείστε τη σούβλα όρθια και από κάτω βάλτε ένα ταψί. Για να προφυλάξετε το κρέας από τις μύγες, τυλίξτε το με ένα παλιό αλλά καθαρό σεντόνι. Σίγουρα όχι με κάτι πλαστικό (βλέπε μαύρη πλαστική σακούλα), γιατί τότε το κρέας θα «ανάψει» και θα αλλοιωθεί.
  3. Ώρα Ψησίματος: Την Κυριακή της Λαμπρής λοιπόν ξυπνάμε από νωρίς το πρωί και ανάβουμε μια καλή φωτιά με πολλά κάρβουνα! Υπολογίστε ότι το αρνί θα χρειαστεί περίπου 3,5 με 4 ώρες ψήσιμο. Το κατσίκι λόγω του ότι είναι πιο στεγνό από λίπος θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα παραπάνω! Άρα για να υπολογίσετε τι ώρα πρέπει να ξεκινήσετε το σούβλισμα, σκεφτείτε απλά τι ώρα θέλετε να φάτε και ξεκινήστε γύρω στις 4,5 ώρες πριν.
  4. Ψήσιμο: Μόλις η φωτιά σας είναι έτοιμη απλώστε τα κάρβουνα δεξιά και αριστερά από εκεί που θα μπει το αρνί και όχι από κάτω! Έτσι θα γλυτώσετε τις αναφλέξεις! Δώστε περισσότερο βάρος στο κεφάλι στα χεράκια και τα μπούτια του αρνιού, γιατί είναι και αυτά που χρειάζονται την περισσότερη φωτιά! Αποφύγετε τα πολλά κάρβουνα στην κοιλιά είναι ένα σημείο που είναι πολύ λεπτό χωρίς πολύ κρέας! Τοποθετήστε το αρνί στο υψηλότερο σημείο της ψησταριάς και αφήστε το εκεί να γυρνάει για περίπου 1 ώρα. Κάθε επόμενη ώρα κατεβάζουμε και από μία σκάλα όλο και πιο κοντά στα κάρβουνα! Μετά το πέρας της 1ης ώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος αλείφουμε το κρέας με λαδορίγανη. Καλό είναι να έχετε βρει αποξηραμένα κλαδάκια από ρίγανη και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα πινέλο. Αν όχι και το πινέλο θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του! Τελικά πως θα καταλάβουμε ότι το ψητό μας είναι έτοιμο;;; Πέραν του χρόνου που υπολογίσαμε, η αρχική ένδειξη ότι το αρνάκι μας φτάνει στην τελική ευθεία είναι όταν πλεόν οι αρθρώσεις στα μπούτια του αποκαλυφθούν και φανεί κόκκαλο! Για αυτούς που θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια με ένα θερμόμετρο μαγειρικής μπορείτε να τσεκάρετε την εσωτερική θερμοκρασία στα μπούτια του αρνιού και αν αυτή είναι από 70° μέχρι 74°C τότε το ψητό είναι έτοιμο! Η συγκεκριμένη θερμοκρασία θα σας δώσει ένα αποτέλεσμα Well-Done αλλά sorry Πάσχα Ελληνικό είναι, άρα δεν μπορώ να φανταστώ το αρνί μου να μην είναι καλοψημένο και να έχει άσπρο μπεζ χρώμα εσωτερικά!
  5. Μετά το ψήσιμο: Για μετά το ψήσιμο μεταφέρετε με δύο γάντια τη σούβλα με το αρνί σε ένα καθαρό τραπέζι που έχετε στρώσει λαδόκολλες και αφού κόψετε τα σύρματα και βγάλετε τα δίχαλα που το συγκρατούν τραβήξτε τη σούβλα προς τα πίσω, και αφήστε το πάνω στο τραπέζι. Εδώ θα χρειαστείτε ένα καλό μαχαίρι ή και ένα μπαλταδάκι για να κόψετε σε ομοιόμορφες και ωραίες μερίδες το κρέας χωρίς να καίγεστε.

Καλή επιτυχία λοιπόν! Καλό Πάσχα και του χρόνου!

Leave a Reply