Τα καλύτερα Barbecue Rubs!

Όταν μιλάμε για barbecue, στο μυαλό ενός “έμπειρου” ψήστη εκτός από την ψησταριά θα έρθει και το ιδανικό κομμάτι κρέατος, η ιδανική θερμοκρασία ψησίματος, ο χρόνος ψησίματος, αλλά και το ιδανικό bbq rub! Ή αλλιώς η καρύκευση του ψητού ώστε να αναδειχθεί και να ενισχύσει την γευστική του ιδιαιτερότητα!

Το πιο απλό bbq rub δεν είναι άλλο από λίγο αλατάκι, πιπεράκι, και ίσως λίγο ρίγανη ή και θυμάρι… Οι πιο “expert” ψήστες έχουν ανάγει την καρύκευση του ψητού σε “επιστήμη” και γι’ αυτό ανάλογα με το είδος (ψάρι, πουλερικό, χοιρινό ή μοσχάρι), αλλά το κομμάτι του κρέατος (στήθος, ωμοπλάτη, κτλ) μας προτείνουν την ιδανική αναλογία μπαχαρικών.

Παρακάτω λοιπόν σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες συνταγές bbq rub, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε…

Pork BBQ Rub

  • 1/3 κούπα πάπρικα (80ml)
  • ¼ κούπα ζάχαρη (60ml)
  • 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (10ml)
  • 2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (10ml)
  • 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι (5ml)
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (2.5ml)

Pulled Pork BBQ Rub

  • ¼ κούπα καφέ ζάχαρη (60ml)
  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 3 κ.σ. αλάτι (45ml)
  • 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (15ml)
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (10ml)

Brisket Brown Sugar BBQ Rub

  • ½ κούπα καφέ ζάχαρη (120ml)
  • 1/3 κούπα αλάτι (80ml)
  • 1/3 κούπα πάπρικα (80ml)
  • 1/3 κούπα τσίλι σε σκόνη (80ml)
  • 1/3 κούπα μαύρο πιπέρι (80ml)

Brisket BBQ Rub

  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • 1/3 κούπα καφέ ζάχαρη (80ml)
  • 3 κ.σ. σκόνη σκόρδου (45ml)
  • 3 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (45ml)
  • 2 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη (30ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)

Spare Rib BBQ Rub

  • 1 κούπα καφέ ζάχαρη (240ml)
  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (15ml)
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (15ml)
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (5ml)

Memphis Style Rib BBQ Rub

  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (30ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (15ml)

Memphis Rib Dry Rub

  • 1 κ.σ. κύμινο (15ml)
  • 1 κ.σ. πάπρικα (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (15ml)
  • 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη (15ml)
  • 1 κ.σ. καφέ ζάχαρη (15ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (5ml)
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι (5ml)
  • 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι (5ml)

Kansas BBQ Rib Rub

  • ½ κούπα καφέ ζάχαρη (120ml)
  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι (15ml)
  • 1 κ.σ. αλάτι (15ml)
  • 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (15ml)
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (5ml)

Carolina BBQ Rub

  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (30ml)
  • 2 κ.σ. καφέ ζάχαρη (30ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο κύμινο (30ml)
  • 2 κ.σ. τσίλι σε σκόνη (30ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (15ml)

Memphis BBQ Rub

  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • ¼ κούπα σκόνη σκόρδου (60ml)
  • ¼ κούπα τσίλι σε σκόνη (60ml)
  • 3 κ.σ. αλάτι (45ml)
  • 3 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (45ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (30ml)
  • 2 κ.σ. σέλινο (σπόροι) (30ml)
  • 1 κ.σ. καφέ ζάχαρη (15ml)
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη (15ml)
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι (15ml)
  • 1 κ.σ. κύμινο (15ml)
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (10ml)
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο (10ml)
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μπαχάρι (10ml)

Magic Dust

  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • ¼ κούπα αλάτι (60ml)
  • ¼ κούπα ζάχαρη (60ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας (30ml)
  • ¼ κούπα τσίλι σε σκόνη (60ml)
  • ¼ κούπα φρεσκοτριμμένο κύμινο (60ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • ¼ κούπα σκόνη σκόρδου (60ml)
  • 2 κ.σ. πιπέρι καγιέν (30ml)

Chicken BBQ Rub

  • 4 κ.σ. αλάτι (60ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 4 κ.γ. σκόνη σκόρδου (20ml)
  • 2 κ.γ. πάπρικα (10ml)
  • 4 t Ground Bay Leaf
  • κούπα αλάτι (60ml)
  • ¼  κούπα ζάχαρη (60ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας (30ml)
  • ¼ κούπα τσίλι σε σκόνη (60ml)
  • ¼ κούπα φρεσκοτριμμένο κύμινο (60ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • ¼ κούπα σκόνη σκόρδου (60ml)
  • 2 κ.σ. πιπέρι καγιέν (30ml)

Σαν γενικότερη συμβουλή στο κομμάτι καρύκευση του φαγητού κρατήστε το εξής ρητό: “περί ορέξεως… ουδείς λόγος”. Αν δηλαδή κάτι ταιριάζει στη δική σας μύτη αλλά και στον δικό σας ουρανίσκο τότε είναι και το ιδανικό για το ψητό σας! Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να κάνετε όταν φτιάχνετε τη δική σας συνταγή μπαχαρικών είναι να μυρίζετε κάθε φορά που φτιάχνετε ένα καινούργιο rub και αν δεν είναι ωραίο στο άρωμα του, τότε σίγουρα δεν κάνει για το ψητό σας!

Καλά ψησίματα λοιπόν!!!

Leave a Reply