Επαναφορά ψησταριάς!

Σαν σωστοί ψήστες, η ψησταριά αερίου του μπαλκονιού χρησιμοποιείται σε κάθε ευκαιρία. Κοντοσούβλι, μπριζόλες, κοτόπουλο στη βάση ή στη σούβλα, ψάρια, σολομός, λαχανικά, μανιτάρια, πανσέτες, λουκάνικα και ότι άλλο μπορεί να βάλει κανείς στο μυαλό του έχει περάσει από το θάλαμο του συγκεκριμένου μπάρμπεκιου… Το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές εκπληκτικό, κάποιες άλλες – λιγότερες ευτυχώς – ένα καλό μάθημα για διόρθωση της τεχνικής μας… Όλα καλά λοιπόν για όλους εμάς, οικογένεια και φίλους που γεύονται τα παρασκευάσματα της ψησταριάς μας αλλά τι γίνεται με την ίδια την ψησταριά; Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αφιερωμένο στο σύμμαχο αυτής της αγαπημένης μας συνήθειας, του ψησίματος!

Μετά από πολλά λοιπόν ψησίματα, η ψησταριά μας άρχισε να δείχνει ταλαιπωρημένη. Και ενώ τα βασικά μέρη, όπως οι μαντεμένιες σχάρες και το δοχείο περισυλλογής λίπους (τα εύκολα και μη χρονοβόρα δηλαδή) ήταν πάντοτε σε άψογη κατάσταση, το καπάκι και στολίδι αυτού του μεγάλου μας «παιχνιδιού» είχε αρχίσει να μοιάζει γερασμένο και μάλιστα πριν της ώρας του αφού ακόμα δεν έχει κλείσει καλά-καλά 3 χρόνια ζωής! Τα σημάδια από τα λιπαρά  φαγητά και τις πολύωρες καύσεις σε χαμηλή φωτιά είχαν αφήσει στίγματα  επάνω στο ανοξείδωτο που  έμοιαζαν με σκουριά, χώμα, χρώμα… κανείς δεν ξέρει… Το σίγουρο πάντως ήταν ότι έπρεπε ο «γιατρός» να επέμβει άμεσα για να επαναφέρει το «ασθενή» στην αρχική του κατάσταση! Η πρώτη κίνηση λοιπόν ήταν μία καλή έρευνα στο διαδίκτυο για τρόπους καθαρισμού του ανοξείδωτου χάλυβα, χωρίς χημικά. Η οικογένεια που αναφέραμε έχει μεγαλώσει και πλέον από τη ψησταριά αυτή γεμίζουν και μικρά στομαχάκια άρα η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα σε κάτι «μη χημικό». Μέσω της έρευνας αυτής λοιπόν βρήκαμε μία πολύ απλή αλλά θαυματουργή σπιτική συνταγή! Λεπτομέρειες θα βρείτε στη συνέχεια:


Σημείωση: Οι φωτογραφίες δυστυχώς δεν μπορούν να δείξουν την πραγματική κατάσταση…

Περιστατικό: Επαναφορά του ανοξείδωτου καπακιού στην αρχική του κατάσταση

Ασθενής:  Regal 590 της Broil King

Μέσο διάσωσης: Μίγμα χυμού λεμονιού και μαγειρικής σόδας (σε ίσα μέρη)

Τα δύο υλικά λοιπόν που χρειαζόμαστε υπάρχουν κατά κανόνα ήδη στο σπίτι μας. Μαγειρική σόδα και λεμόνια. Η ποσότητα που θα χρειαστείτε είναι ανάλογη από την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει η αναλογία των δύο υλικών να είναι 1:1.

Φτιάξαμε λοιπόν το μείγμα και αφαιρέσαμε το θερμόμετρο για μεγαλύτερη ευκολία. Οι οδηγίες έλεγαν ότι θα έπρεπε να βουτήξουμε στο μείγμα ένα μαλακό πανί και να τρίψουμε την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε. Η υποσημείωση ήταν ότι σε πολύ δυνατούς λεκέδες θα χρειαζόταν ίσως να μείνει η πάστα αυτή επάνω στην επιφάνεια για 30’ για να δράσει… Περιττό να αναφερθεί ότι η δική μας περίπτωση εννοείται ότι ανήκε στους δυνατούς λεκέδες. Αυτό ακριβώς κάναμε λοιπόν. Αλείψαμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια. Το αφήσαμε για λίγο περισσότερο από 30’ και με μία μαλακή πετσέτα αρχίσαμε το τρίψιμο. Δεν θα σας πούμε ψέματα… χρειάστηκε αρκετό τρίψιμο – καμία σχέση με τις διαφημίσεις που όλα τα προϊόντα καθαρισμού δρουν σε 2-3’ και δίνουν τέλεια αποτελέσματα…
 

Η πρώτη εικόνα αρκετά ικανοποιητική αλλά μάλλον όχι σαν τη πρώτη ημέρα που το παιχνίδι μας βγήκε από το κουτί του.

Ξεκινάμε για τον 2ο γύρο λοιπόν. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και μετά από άλλα 30’ το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Οι λεκέδες σχεδόν εξαφανίστηκαν ( σχεδόν γιατί σε κάποια σημεία μάλλον δεν το τρίψαμε …laugh) και η ψησταριά μας έγινε πάλι στολίδι! Ακολουθήστε αυτό το εύκολο τρόπο καθαρισμού και εσείς και σίγουρα δεν θα χάσετε!

Leave a Reply