Συμβουλές ενός ψήστη…

1.     Κάντε τον κρεοπώλη φίλο σας.

Επιλέξτε ένα κρεοπωλείο και γίνετε αυτό που λέμε τακτικός πελάτης. Γνωριστείτε με τον άνθρωπο που σας προμηθεύει με την πρώτη ύλη του φαγητού σας και το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσετε! Ένα καλό κομμάτι κρέας είναι πάνω από το 50% της επιτυχίας του φαγητού σας.

2.     Αναζητήστε το λίπος.

Μην τρομάζετε, εννοούμε απλώς διαλέξτε εκείνα τα κομμάτια κρέατος που έχουν μαρμαρική υφή – εκείνες τις λεπτές άσπρες γραμμές που φαίνονται στο ωμό κομμάτι-. Η όψη αυτή είναι ένδειξη ότι το κομμάτι θα είναι ζουμερό και γευστικό.

3.     Φέρτε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.

Βγάλτε το κρέας σας από το ψυγείο 20’ πριν το ψήσετε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε ένα ανομοιόμορφο ψήσιμο.

4.     Μαρινάρετε το ψητό σας.

Το μαρινάρισμα κάνει πολλά περισσότερα από το να εμπλουτίσει το φαγητό με έξτρα άρωμα και γεύση! Αποτρέπει το σχηματισμό δυνητικά καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), οι οποίες σχηματίζονται κατά το ψήσιμο φαγητού με μυικό ιστό (πουλερικά, κόκκινο κρέας και ψάρια). Σύμφωνα μάλιστα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), το μαρινάρισμα μπορεί να μειώσει το σχηματισμό HCA από 92% έως 99%. Προσθέστε λοιπόν στα κρεατικά και ψάρια σας λάδι & αρωματικά χόρτα ή μπαχαρικά, όπως για παράδειγμα δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι και ψήστε άφοβα!

5.     Έχετε κοντά σας τα απαραίτητα.

Για να ψήσετε δεν χρειάζεται να έχετε εργαλειοθήκη… Τα μόνα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι μια ψησταριά, μία λαβίδα που σας βολεύει και μια βούρτσα για το καθάρισμα.

6.     Αφήστε το να κάψει.

Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο σας, προθερμάνετε το γκριλ σας 15 έως 25 λεπτά! Περιμένετε να πιάσει θερμοκρασία 200°C+++ πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο σας. Μία σχάρα καλά προθερμασμένη κάνει το τέλειο τσιγάρισμα στο κρέας σας, διατηρώντας το εσωτερικό υγρό και βοηθώντας στην αποφυγή του κολλήματος. Επιπλέον ακουμπώντας το κρέας σας σε μία σχάρα με πολύ υψηλή θερμοκρασία, βελτιώνεται τη γεύση του ψητού σας μέσα από την καραμελοποίηση των υγρών του κρέατος!

7.     Μην γυρίζετε συνέχεια το κρέας.

Αφήστε το κρέας σας να δημιουργήσει μία κρούστα πριν το γυρίσετε. Όταν το κρέας σας είναι έτοιμο σας μιλάει… Σας επιτρέπει να το γυρίσετε χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι του πάνω στη σχάρα.

8.     Μην το παραψήνετε.

Το πώς θέλει κανείς να φάει το ψητό του κρέας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Άλλοι το θέλουν σχεδόν ωμό και άλλοι σχεδόν καμένο. Σε κάθε περίπτωση να έχετε στο νού σας ότι είναι πάντα πιο εύκολο να βάλετε το κρέας σας πίσω στην ψησταριά για λίγα λεπτά ακόμα εάν σας βγήκε λιγότερο ψημένο από ότι θα θελατε παρά το αντίθετο…

9.     Αφήστε το για το τέλος.

Τις μαρινάδες ή σάλτσες με βάση τη ντομάτα ή τη ζάχαρη θα πρέπει να τις βάζετε στα ψητά σας τα τελευταία 10-15′ πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητού σας. Η ζάχαρη έχει την τάση να καραμελώνει ή ακόμα και να καίγεται εάν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πικρίζοντας τελικά το ψητό σας!

10.  Αφήστε το να ξεκουραστεί.

Βγάλτε το κρέας σας από τη ψησταριά και αφήστε το τουλάχιστον για 5’ πριν το κόψετε. Με τον τρόπο αυτό δίνετε την ευκαιρία στους χυμούς του κρέατος να ηρεμήσουν και να παραμείνουν στο κρέας.

Leave a Reply