Μπέργκερ caprese με βαλσάμικο «aioli»

 

Για 4-6 άτομα / χρόνος προετοιμασίας 20’/χρόνος ψησίματος 20’

Υλικά για το μπέργκερ:

►500 γρ. περίπου κιμά

►2 κ.σ. σάλτσα πέστο

►¼  κ.γ. αλάτι

►¼  κ.γ.φρεσκοτριμμένο πιπέρι

►2 μεσαίες ντομάτες κομμένες σε 8 φέτες

►16-20 μεγάλα φύλλα βασιλικού

►500 γρ. περίπου φρέσκιας μοτσαρέλα κομμένη σε 8 φέτες

►Βαλσάμικο «aioli»

►8 ψωμάκια

Υλικά για το βαλσάμικο «aioli»:

►1 κρόκο αυγού

►1 κ.γ. χυμό λεμονιού

►1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

►¼ κ.γ. μουστάρδας Dijon

►½  κ.γ. αλάτι

►¼  κ.γ.φρεσκοτριμμένο πιπέρι

►1 μικρή σκελίδα σκόρδου, τριμένη

►¾ της κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση για το βαλσάμικο «aioli»

1.     Σε ένα μπώλ αναμίξτε τον κρόκο αυγού, το χυμό λεμονιού, το βαλσάμικο, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

2.     Ανακατέυοντας συνεχώς ρίξτε σιγά σιγά το ελαιόλαδο στο μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Μπορείτε να το ανακατέψετε και με ράβδο ή μπλέντερ για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

3.     Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες.

Εκτέλεση για τα μπέργκερ

1.     Σε ένα μπώλ βάλτε όλα τα υλικά για το μπέργκερ και ανακατέψτε τα μέχρι να ενωθούν.  Χωρίστε το μίγμα σε 4 ίσα μέρη και πλάστε τα σε μπιφτέκια. Με τον αντίχειρά σας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού, κάντε μία μικρή εσοχή στο κέντρο τους για να ψηθούν ομοιόμορφα. Βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσετε.

2.     Προθερμάνετε την ψησταριά σας για άμεσο ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία (220°-280°C).

3.     Τοποθετείστε τα μπέργκερ στην ψησταριά. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το που τα ψήνουμε και το πόσο καλοψημένα ή όχι τα θέλουμε. Στα κάρβουνα για παράδειγμα θέλει περίπου 4 λεπτά για μέτριο ψήσιμο.

4.     Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και τοποθετείστε τα στη ψησταριά για να τα καψαλίσετε. Προαιρετικά αλείψτε τα με λίγο βούτυρο πριν τα βάλετε στη ψησταριά.

5.     Για τη συναρμολόγηση βάλτε με σειρά: ψωμάκι, φύλλο βασιλικού, μπέργκερ, μια φέτα μοτσαρέλα, μια φέτα ντομάτα και αλείψτε στο επάνω ψωμάκι από τη μέσα μεριά μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα βαλσάμικο «aioli».

Leave a Reply