Πως να επιλέξω ένα φρέσκο ψάρι;

Σαν ένας πραγματικός ψήστης, το ψάρι σίγουρα δεν λείπει από τις διατροφικές σας επιλογές. Πόσο σίγουροι είστε όμως ότι τα ψάρια που επιλέγετε από το ψαράδικο της γειτονιάς σας ή τη κεντρική αγορά είναι φρέσκα; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι πρέπει να ελέγχετε κατά την αγορά ενός ψαριού έτσι ώστε να διαλέγετε πάντα το καλύτερο:

1.       Μυρίστε το. Η μυρωδιά του είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε. Θα πρέπει να «μυρίζει θάλασσα» όπως λένε αυτοί που ξέρουν… να σας θυμίζει δηλαδή τη μυρωδιά των θαλασσινών φυκιών. Αν σας μυρίζει «ψαρίλα», δηλαδή έχει έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά, προχωρήστε στο επόμενο.

2.       Παρατηρείστε το. Θυμάστε την παροιμία «μην κρίνεις κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση»;; Ε λοιπόν, στην περίπτωση των ψαριών ξεχάστε την! Η εξωτερική εμφάνιση μετράει! Συγκεκριμένα το δέρμα του θα πρέπει να είναι γυαλιστερό, με έντονα χρώματα και χωρίς ιδιαίτερη «γλίτσα» επάνω του. Τα μάτια τους θα πρέπει να προεξέχουν, να είναι διαφανή –όχι θολά – και η κόρη τους μαύρη. Τα βράχια θα πρέπει να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα.

3.       Ακουμπήστε το. Πιέστε το δάκτυλό σας στο σώμα του ψαριού. Θα πρέπει να είναι σφιχτό και δύσκαμπτο και όταν το απομακρύνουμε δεν θα πρέπει να μένει το σημάδι από το δάκτυλό μας στο σώμα του ψαριού. Επιπλέον τα πτερύγια είναι προσκολλημένα στο σώμα του και αν προσπαθήσετε να τα ανοίξετε θα πρέπει να επανέλθουν στη θέση τους.

Συμβουλή συντήρησης: Ιδανικά το ψάρι θα πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα που αγοράστηκε. Εάν σκοπεύετε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για να το καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες ( το πολύ μέχρι 2 ημέρες) τότε οι ειδικοί συστήνουν να το τοποθετήσετε μέσα ένα δοχείο με θρυμματισμένο πάγο. Διαφορετικά θα πρέπει να καταψυχθεί και να παραμείνει εκεί μέχρι 4-6 μήνες.

Leave a Reply