Fugu fish: Ένα πιάτο που μπορεί να σε σκοτώσει…στην κυριολεξία!

Απαντήστε στις παρακάτω 4 ερωτήσεις…

1.       Αισθάνεστε τυχεροί;

2.       Σας αρέσουν τα ρίσκα;

3.       Σας αρέσει να πειραματίζεστε με το φαγητό και να δοκιμάζετε νέες γεύσεις;

4.       Σας αρέσουν τα μακρινά ταξίδια;

Αν απαντήσατε ναι και στις 4 ερωτήσεις, τότε η παρακάτω γευστική πρόταση μάλλον θα σας ενθουσιάσει! Στην Ιαπωνία, σε αμέτρητα εστιατόρια μπορεί κανείς να δοκιμάσει την τύχη του απλώς διαλέγοντας από τον κατάλογο ένα συγκεκριμένο πιάτο… το ψάρι Fugu. Το κόστος από μόνο του δεν είναι απαγορευτικό, αφού μία μερίδα μπορεί να κοστίζει από περίπου 20€ έως 50€. Αυτό που κάνει την διαφορά όμως είναι η πιθανότητα να αρρωστήσει ή ακόμα και να πεθάνει κανείς με μία μόνο δαγκωνιά αφού το ψάρι Fugu, αποτελεί την «θαλασσινή» εκδοχή της ρώσικης ρουλέτας!

Το ψάρι αυτό είναι δηλητηριώδες γιατί περιέχει μία ουσία που ονομάζετε tetrodotoxin. Η ουσία αυτή εντοπίζεται στα όργανα του ψαριού και κυρίως στο συκώτι, τις ωοθήκες και τα μάτια του. Το δέρμα του από την άλλη, συνήθως είναι μη δηλητηριώδες. Το συγκεκριμένο δηλητήριο, παραλύει του μύες του σώματος προκαλώντας παράλυση στο θύμα του ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις αισθήσεις του (!!). Το θύμα σιγά-σιγά χάνει την δυνατότητα να αναπνεύσει και πεθαίνει από ασφυξία… Ένας όχι και τόσο ωραίος τρόπος για να πεθάνει κανείς μάλλον… και επιπλέον δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα κάποιο αντίδοτο…

Η κατανάλωση του ψαριού ελέγχεται από την Ιαπωνική νομοθεσία και μόνο εκπαιδευμένοι (6-7 χρόνια εκπαίδευσης) και πιστοποιημένοι σεφ μπορούν να προετοιμάσουν το πιάτο αυτό. Φανταστείτε ότι για την προετοιμασία του χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο μαχαίρι που ονομάζεται «fugu hiki» και κατά κανόνα φυλάσσεται σε μέρος ξεχωριστό από τα υπόλοιπα εργαλεία της κουζίνας για να μην ακουμπήσει πουθενά και αποστειρώνεται πριν από τη χρήση του. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για την προετοιμασία του:

Το συκώτι που περιέχει δηλητήριο και κατά πολλούς δοκιμαστές του ψαριού που προφανώς επιβίωσαν για να το πουν, είναι το πιο γευστικό κομμάτι, απαγορεύεται να σερβιριστεί στα εστιατόρια από το 1984. Οι πιθανότητες λοιπόν να δηλητηριαστείτε από το ψάρι αυτό σε ένα εστιατόριο δεν είναι πάρα πολλές συγκεκριμένα στην Ιαπωνία από το 1996 το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας από το ψάρι fugu είναι 6,8%… αλλά σίγουρα δεν είναι και ανύπαρκτες!

Το ψάρι Fugu μπορείτε να το δοκιμάσετε σαν sashimi (ωμό ψάρι σε κομμάτια) σαν chiri nabe (ιαπωνικό πιάτο ψαριού σε κατσαρόλα), ψητό, τηγανητό ή ακόμα και σαν σαλάτα «yubiki» σε κάποια μέρη όπου περιέχεται το δέρμα του ψαριού.

Όποια εκδοχή κι αν επιλέξετε εμείς σας ευχόμαστε καλή τύχη και ελπίζουμε να μπορέσετε να διαβάσετε και τα μελλοντικά μας άρθρα… 😉

Leave a Reply