Κάρβουνα ή μπρικέτες;

Αγοράσατε την καινούρια σας ψησταριά κάρβουνου… το ψάξατε πολύ και καταλήξατε σε αυτή που ταίριαζε περισσότερο στις ανάγκες σας, στην αισθητική και φυσικά στην «τσέπη» σας… Τώρα ήρθε η ώρα να επιλέξετε την καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιείτε. Οι επιλογές ουσιαστικά είναι δύο: το παραδοσιακό κάρβουνο ή οι μπρικέτες. Παρακάτω δείτε τα χαρακτηριστικά των δύο επιλογών για να επιλέξετε αυτό που κάνει για την δική σας ψησταριά!

Κάρβουνα:

1.       Είναι φτιαγμένο από φυσικό ξύλο όπως είναι η δρύς, ο σφένδαμος ή και η καρυδιά.

2.       Το σχήμα του είναι ανομοιόμορφο και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να επιτύχετε μια ομοιόμορφη θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια ψησίματός σας.

3.       Ανάβει γρήγορα.

4.       Η θερμοκρασία που αναδύει είναι πολύ υψηλή μάλιστα με καλή ποιότητα κάρβουνου (σκληρό ξύλο), μπορείτε να επιτύχετε και θερμοκρασίες πάνω από 500° Κελισίου.

5.       Αφήνει αυτή τη φυσική μυρωδιά ξύλου στο φαγητό που ψήνετε.

6.       Καίγεται σχετικά πιο γρήγορα από τις μπρικέτες.

7.       Μετά το ψήσιμο τα κάρβουνα που έχουν απομείνει & δεν έχουν καεί, λόγω του ότι το ξύλο εγκλωβίζει στη σύσταση του οξυγόνο, «χωνεύει» γίνετε στάχτη και δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που   θα ψήσετε.

8.       Πολλές φορές η Ελληνική πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με αγνώστου/ κακής ποιότητας κάρβουνα που είναι μικρά, σπασμένα και κατασκευασμένα από ελαφριά μαλακά ξύλα που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Μπρικέτες:

1.       Είναι φτιαγμένες από πεπιεσμένο πριονίδι ξύλου.

2.       Το σχήμα τους είναι ομοιόμορφο και άρα η κατανάλωση (κάψιμό τους) είναι σταθερή.

3.       Ανάβει σχετικά πιο αργά και πιο δύσκολα από το κάρβουνο.

4.       Η θερμοκρασία που αναδύει είναι λιγότερο υψηλή, περίπου 400° Κελισίου

5.       Δεν αφήνει την τόσο έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά του κάρβουνου.

6.       Καίγεται πιο αργά αλλά και πιο σταθερά άρα σας δίνει περισσότερο χρόνο ψησίματος.

7.       Παράγει περισσότερη στάχτη.

8.       Μετά το ψήσιμο τις μπρικέτες που έχουν απομείνει & δεν έχουν καεί, λόγω του ότι δεν έχουν στη σύσταση τους οξυγόνο, μπορείτε να κλείσετε το καπάκι από την ψησταριά σας και θα σβήσουν. Έτσι μπορείτε να τις   χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα ψήσετε.

Η γνωστή έκφραση «μια δοκιμή θα σας πείσει» ταιριάζει απόλυτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε είναι να δοκιμάσετε και τα δύο. Ίσως αυτό που ταιριάζει σε εσάς να μην ταιριάζει σε κάποιον άλλο… Σε κάθε περίπτωση εμείς σας ευχόμαστε καλά ψησίματα!

Leave a Reply