Γκάζι για το barbeque. Βουτάνιο ή προπάνιο; Τι να διαλέξω;

Η αγορά μιας ψησταριάς υγραερίου μπορεί να αποδειχθεί μία πολύωρη διαδικασία, λόγω της πολύ μεγάλης ποικιλίας υλικών κατασκευής και διαστάσεων που προσφέρει η αγορά. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε πόσο μικρή ή ακόμα και φορητή ψησταριά χρειάζεστε ή αντίθετα πόσο μεγάλη σε διάσταση με περισσότερους καυστήρες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της οικογένειάς σας αλλά και τις «απαιτήσεις» των φίλων και οικείων σας που φιλοξενείτε συχνά πυκνά!

Αφού λοιπόν καταλήξετε στο νέο μπάρμπεκιου σας, θα πρέπει να λύσετε το γρίφο με τις φιάλες που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, Προτού ξεκινήσετε να απολαμβάνετε τις λιχουδιές που έχετε βαλθεί να ψήσετε… Τι μίγμα αέριο θα πρέπει να έχει η φιάλη που θα χρησιμοποιήσετε; Οι επιλογές ουσιαστικά είναι 2. Το προπάνιο και το βουτάνιο. Αλλά ποιος τελικά ξέρει τι είναι καλύτερο για την ψησταριά του;

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις βασικότερες διαφορές τους αλλά και να αποτυπώσουμε την σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς φιαλών αερίου.

Το προπάνιο, με χημική φόρμουλα C3Η8, παράγει 96 Μεγατζάουλ ενέργειας ανά κυβικό μέτρο. Το βουτάνιο , με χημική φόρμουλα C4H10, παράγει 126 Μεγατζάουλ ενέργειας ανά κυβικό μέτρο. Από μόνη της βέβαια μία μέτρηση δεν μπορεί να καθορίσει και το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο. Γιατί ναι μεν το βουτάνιο παράγει μεγαλύτερη ενέργεια αλλά στην πράξη δεν λειτουργεί σωστά – δεν καίγεται σωστά για να είμαστε πιο ακριβείς– σε χαμηλές καιρικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία της φιάλη πέσει κάτω από τους 10°C, η πίεση του αερίου θα πέσει σημαντικά. Βέβαια η θερμοκρασία της φιάλης δεν επηρεάζεται μόνο από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από την ίδια τη χρήση της ψησταριάς γιατί κατά την χρήση του, τη καύση δηλαδή του αερίου, η φιάλη κρυώνει καθώς η ζέστη φεύγει από τη φιάλη όταν το υγρό βουτάνιο βράζει και μετατρέπεται στο αέριο που βγαίνει από την βαλβίδα της ψησταριάς μας. Βέβαια για να είμαστε και λίγο ρεαλιστές… ζούμε στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες – συνήθως – δεν πέφτουν τόσο πολύ το χειμώνα στις μεγάλες πόλεις ή και αν πέσουν οι περισσότεροι από εμάς δεν αποφασίσουν να βγουν έξω στη βεράντα ή τον κήπο τους για να ψήσουν…

Σε κάθε περίπτωση για οικιακή χρήση οι εταιρείες υγραερίου, συνήθως μας προμηθεύουν με ένα μίγμα με περισσότερο βουτάνιο & λίγο λιγότερο προπάνιο (10 κιλά), ενώ για επαγγελματική χρήση π.χ. τα ψητοπωλεία προμηθεύονται φιάλες προπανίου οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι και μεγαλύτερες σε χωρητικότητα (13Kg ή 25kg), άρα και πιο δύσκολες στην μεταφορά & αποθήκευση εσωτερικά του μπάρμπεκιου μας.

Συμπερασματικά για ερασιτεχνική χρήση στην ψησταριά του κήπου σας ή της βεράντας σας, καλό είναι να προμηθεύεστε φιάλες βουτανίου των 10 κιλών. Συνδέστε με ασφάλεια και καλά & δημιουργικά ψησίματα.

Leave a Reply