Καπνιστή Γαλοπούλα με πορτοκάλι και σάλτσα Jack Daniel’s

Για 8-12 άτομα /Χρόνος Προετοιμασίας: 20′ /Χρόνος μαριναρίσματος: 12 ώρες / Χρόνος Ψησίματος: ~2 ½ ώρες 

Θα χρειαστείτε επιπλέον:
2 με 3 μεγάλα αλουμινένια ταψάκια μίας χρήσης,

μία σύριγγα μαριναρίσματος,

ένα θερμόμετρο μαγειρικής

πέλλετ καπνίσματος με άρωμα Πορτοκάλι

βάση ψησίματος γαλοπούλας

Υλικά:

►1 γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά

►2 κουταλιές χονδρό αλάτι

►2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

►5 κουταλιές της σούπας μαλακό, ανάλατο βούτυρο

►1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

►½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο

►½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο

►1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δενδρολίβανο

►1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

►1 κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο

►2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, και επιπλέον ζωμό για την σάλτσα

►1 συσκευασία από pellet καπνίσματος Orange/Πορτοκάλι (Δεν χρειάζονται μούλιασμα!)

Σάλτσα Jack Daniel’s

Δείτε αναλυτικά τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής της σάλτσας εδώ.

Εκτέλεση:

1. Μία ημέρα πριν το ψήσιμο ετοιμάστε την γαλοπούλα. Αφαιρέστε τα εντόσθια από την γαλοπούλα και κρατήστε τα στην άκρη. Ξεπλύνετε την γαλοπούλα με κρύο νερό και στραγγίστε, αλλά μην την στεγνώσετε. Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το αλάτι το πιπέρι και καρυκεύστε την γαλοπούλα μέσα και έξω. Τοποθετήστε την γαλοπούλα σε ένα ταψί και αφήστε την στο ψυγείο ξεσκέπαστη για 12 ώρες.

2. Βγάλτε την γαλοπούλα από το ψυγείο. Το δέρμα της πιθανόν να δείχνει στεγνό, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μην ξεπλύνετε την γαλοπούλα. Αφήστε την γαλοπούλα για 1 ώρα σε θερμοκρασία χώρου. Αλείψτε τα πόδια, το στήθος και τις φτερούγες της γαλοπούλας με το βούτυρο. Λιώστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ρουφήξτε το με μία σύριγγα μαριναρίσματος. Κάντε ενέσεις στη γαλοπούλα στα πιο χοντρά σημεία του σώματος της, μέχρι να καταναλώσετε όλο το βούτυρο.

3. Βάλτε το ένα ταψάκι αλουμινίου μέσα στο άλλο και βάλτε τα μυρωδικά μέσα στο επάνω ταψάκι. Προσθέστε 2 κούπες από ζωμό κοτόπουλου. Τοποθετήστε την γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω μέσα στο ταψάκι με το ζωμό και τα μυρωδικά.

4. Προσθέστε το μαντεμένιο κουτί με τα πέλλετ καπνίσματος επάνω στα αναμμένα κάρβουνα, ή στην ψησταριά υγραερίου. Ψήστε την γαλοπούλα με έμμεσο ψήσιμο, με το καπάκι κλειστό, για 1 ώρα, σε θερμοκρασία από 175 οC έως 200οC.

5. Μετά από 1 ώρα ψήσιμο φορέστε τα μπάρμπεκιου γάντια σας και με ένα ζευγάρι λαβίδες, γυρίστε την γαλοπούλα, ώστε η πλευρά του στήθους πλέον να είναι στραμμένη προς τα επάνω. Εάν ψήνετε σε ψησταριά κάρβουνου, εκείνη τη στιγμή προσθέστε επιπλέον 12 με 15 μπρικέτες επάνω στα ήδη αναμμένα κάρβουνα, ώστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σε επιθυμητά υψηλά επίπεδα. Προσθέστε επιπλέον πέλλετ Jack Daniel’s στο ειδικό μαντεμένιο κουτί καπνίσματος. Συνεχίστε το ψήσιμο και το κάπνισμα της γαλοπούλα μέχρι να ροδίσει και η θερμοκρασία στο παχύτερο μέρος του μηρού (χωρίς να αγγίζει το κόκαλο) να φθάσει τους 77οC (1 ½ ώρα μετά το γύρισμα). Αφού η γαλοπούλα ψήνετε για συνολικά 1 ½ ώρα, ελέγξτε να δείτε αν οι φτερούγες ή τα άκρα από τα μπούτια έχουν πάρει πάρα πολύ σκούρο χρώμα από το ψήσιμο. Αν ναι, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο.

6. Μετά από συνολικά ~2 ½ ώρες ψησίματος, απομακρύνεται προσεκτικά την γαλοπούλα από την ψησταριά σας και αφήστε την να «ξεκουραστεί» για 20 με 30 λεπτά. Κρατήστε το ζωμό μαζί με τα μυρωδικά από το ταψάκι για να φτιάξετε τη σάλτσα.

7. Σουρώστε τα υγρά από το ταψάκι μέσα σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας τα λαχανικά ώστε να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Πετάξτε τα λιωμένα πλέον λαχανικά από το σουρωτήρι. Αφήστε το χυμό για περίπου 2 λεπτά μέχρι το λίπος να ανέβει στην επιφάνεια. Ρίξτε το χυμό μέσα σε μία μεζούρα. Προσθέστε ζωμό κοτόπουλου, μέχρι να φτάσετε τα 3 φλιτζάνια. Μετρήστε το λίπος της γαλοπούλας. Θα πρέπει να είναι ½ φλιτζάνι από τα 3. Αν όχι, τότε προσθέστε λιωμένο βούτυρο.

8. Βάλτε το χυμό μέσα σε μία κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε αλεύρι και χτυπήστε ελαφριά μέχρι η σάλτσα να βράσει και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας τις 3 κουταλιές bourbon. Καρυκεύστε ελαφριά με αλάτι και φρέσκο πιπέρι.

9. Πλέον όλα είναι έτοιμα για να κόψετε τη γαλοπούλα σας και να τη σερβίρεται με τη σάλτσα ουίσκι.

Πέντε σημαντικά βήματα που πρέπει να προσέξετε!!!

1. Αλατίστε μία ημέρα πριν!
Επειδή το κρέας της γαλοπούλας είναι σφιχτό και άπαχο, το αλάτισμα από την προηγούμενη ημέρα είναι πολύ σημαντικό! Αλατίζοντας την γαλοπούλα από την προηγούμενη ημέρα, το χοντρό αλάτι μένει επάνω στην γαλοπούλα για περίπου 12 ώρες οπότε «τραβάει» πολύ μεγάλο μέρος από την υγρασία της και έτσι πλέον η γαλοπούλα κατά την διαδικασία του ψησίματος, είναι έτοιμη να απορροφήσει πολύ περισσότερη αρωματισμένη υγρασία από τα πέλλετ καπνίσματος.

2. Διατηρήστε σταθερή θερμοκρασία!
Το κλειδί στο ψήσιμο είναι να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σταθερή ανάμεσα στους 175ο C και 200ο C. Αυτό σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί με μία ψησταριά υγραερίου, πάντα με την προϋπόθεση ότι έχετε στην φιάλη σας αρκετό υγραέριο!!! Με μία ψησταριά κάρβουνου είναι αρκετά πιο δύσκολο, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προμηθευτείτε καλή ποιότητας «σκληρά» κάρβουνα. Θα χρειαστεί να διατηρήσετε τα κάρβουνα ή τις μπρικέτες σας ζωντανά σε υψηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες.

3. Θωρακίστε το στήθος της γαλοπούλας.
Επειδή το στήθος από την γαλοπούλα μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα από το μπούτι της, θα πρέπει να προστατεύσετε το στήθος και να επιβραδύνεται το ρυθμό μαγειρέματος του. Αυτό θα το επιτύχετε αν τοποθετήσετε την γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω μέσα στο αλουμινένιο ταψάκι με το ζωμό κοτόπουλου και τα λαχανικά για την πρώτη ώρα μαγειρέματος!

4. Πετυχαίνοντας το τέλειο ψήσιμο.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί η γαλοπούλα σας να γίνει από ζουμερή και υπέροχη σε ξηρή και ινώδη, γι ‘αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο μαγειρικής, ώστε να απομακρύνετε την γαλοπούλα σας από την φωτιά μόλις η εσωτερική θερμοκρασία στο παχύτερο μέρος του μηρού φθάσει τους 75ο C.

5. Δώστε το χρόνο στην γαλοπούλα να «ξεκουραστεί».
Τέλος μην παραλείψετε το στάδιο της «ξεκούρασης», αφότου βγάλετε την γαλοπούλα σας από το barbecue σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η γαλοπούλα σας θα τελειώσει το μαγείρεμα της και οι χυμοί της θα αναδιανεμηθούν ομοιόμορφα.

Leave a Reply