Ασιατικά μπέργκερ τόνου με μαγιονέζα Sriracha

Για 4 άτομα/Χρόνος Προετοιμασίας: 10’/Χρόνος αναμονής: 4 ώρες/ Χρόνος Ψησίματος: περίπου 25’

Υλικά για τη μαγιονέζα Sriracha:

►¼ κούπας μαγιονέζα

►2 κ.γ. καυτερή σάλτσα Sriracha (ταϋλανδέζικη καυτερή σάλτσα)

►1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Υλικά για τη σάλτσα Teriyaki:

►¼ κούπας καστανή ζάχαρη

►2 κ.σ. ψημένο σουσαμέλαιο

►2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

►2 κ.σ. τριμένο τζίντζερ

►1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

Υλικά για τα μπέργκερ:

►500 γρ τόνο σε φιλέτο

►2 κ.σ. γαλέτα ψωμιού

►2 κρεμμύδια κομμένα

►Ελαιόλαδο

►4 ψωμάκια για μπέργκερ

►Αλάτι

►Λίγο μαρούλι

Εκτέλεση:

1.     Αναμείξτε όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα Sriracha και βάλτε τη στο ψυγείο για 4 ώρες.

2.     Αναμείξτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα Teriyaki και βάλτε τη στο ψυγείο για 4 ώρες.

3.     Προθερμάνετε τη ψησταριά σας, για ψήσιμο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

4.     Βάλτε τον τόνο, τη γαλέτα, τα κρεμμύδια και 3 κ.σ. της σάλτσας Teriyaki σε έναν κιμαδοποιητή. Περάστε το μίγμα αρκετές φορές έτσι ώστε να  μπορείτε να το πλάσετε χωρίς να διαλύεται. Φτιάξτε 4 «μπιφτέκια» και αλείψτε τα με λάδι

5.     Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και αλείψτε τα με λάδι και αλάτι.

6.     Βάλτε τα μπιφτέκια τόνου στη σχάρα και μόλις ψηθούν μέχρι τη μέση γυρίστε τα. Αλείψτε την ψημένη πλευρά με λίγη σάλτσα Teriyaki. Μόλις ψηθεί και από την άλλη πλευρά γυρίστε τα και πάλι και απλώστε και στην άλλη πλευρά σάλτσα Teriyaki. Γυρίστε μία τελευταία φορά για να καραμελώσει η σάλτσα και βγάλτε τα.

7.     Ακουμπήστε στη σχάρα για λίγο τα ψωμάκια για να ψηθούν ελαφρά.

8.     Συναρμολογήστε τα μπέργκερ βάζοντας ψωμάκι-μπιφτέκι-λίγη μαγιονέζα Sriracha-μαρούλι-ψωμάκι

Leave a Reply