Επιφάνεια κοπής.Ποια πρέπει να διαλέξω;

Ένα αναμφισβήτητα πολύ χρήσιμο και αγαπημένο εργαλείο κάθε επίδοξου μάγειρα είναι μία επιφάνεια κοπής. Όλοι μας έχουμε ξεκινήσει τη μαγειρική μας «καριέρα» προσπαθώντας να κόψουμε ένα κρεμμύδι ή μία πιπεριά σε ένα μικρό πιάτο σερβιρίσματος και στο τέλος να εκνευριζόμαστε καθώς το μαχαίρι μας σχεδόν πάντα ακουμπά στα τοιχώματα του πιάτου και χαλάει το κόψιμό μας και κάνει και αυτό τον εκνευριστικό, σχεδόν μεταλλικό ήχο! Σε εκείνο το σημείο λοιπόν παίρνουμε την απόφαση να εξοπλίσουμε την κουζίνα μας με «κάτι» που θα μας βοηθά να κόψουμε εύκολα τα υλικά του φαγητού μας και να μας αφήσει να δημιουργήσουμε χωρίς εκνευρισμό!

Αυτό το κάτι λοιπόν αποτελεί το θέμα του συγκεκριμένου άρθρου. Η επιφάνεια κοπής είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται και χρησιμοποιεί κάθε μάγειρας είτε είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας. Το δύσκολο σε αυτήν την περίπτωση είναι η επιλογή της κατάλληλης επιφάνειας κοπής.

Αρχικά να δούμε τι επιλογές έχουμε. Υπάρχουν λοιπόν στο εμπόριο επιφάνειες κοπής από ξύλο, πλαστικό, γυαλί και ανοξείδωτο.

Ανοξείδωτες επιφάνειες: Με ένα γρήγορο «ψάξιμο» στο διαδίκτυο θα βρει κανείς ότι το ανοξείδωτο είναι ένα υγιεινό, αντι-μικροβιακό υλικό άρα ίσως θα είναι μία καλή επιλογή. Από την πλευρά των ειδικών όμως η ανοξείδωτη επιφάνεια κοπής αποτελεί μία πολύ σκληρή επιφάνεια για τα μαχαίρια και τα καταπονεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα την φθορά τους (στην καλύτερη περίπτωση) ή ακόμα και την καταστροφή τους (στη χειρότερη). Η αλήθεια είναι ότι ούτε είναι εύκολο να βρει κανείς στο εμπόριο ανοξείδωτες επιφάνειες κοπής, ούτε τις προτιμούν οι chef.

Γυάλινες επιφάνειες: Οι γυάλινες επιφάνειες είναι πολύ εύκολο να τις προμηθευτεί κανείς αφού υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά με είδη κουζίνας. Είναι όμως μία καλή επιλογή; Οι ειδικοί chef και πάλι δεν τις προτιμούν σε καμία περίπτωση. Όπως και το ανοξείδωτο έτσι και το γυαλί αποτελεί μία πολύ σκληρή επιφάνεια κοπής και άρα καταπονεί σε μεγάλο βαθμό τα μαχαίρια μας. Επιπλέον είναι αρκετά επικίνδυνες κατά το μαγείρεμα αφού μπορούν να σπάσουν ευκολότερα από τις άλλες και κυρίως να μεταφέρουν μικρά κομμάτια γυαλιού στο φαγητό μας κατά την προετοιμασία του (κοπή).

Πλαστικές επιφάνειες (PE (polyethylene)): Ίσως οι πιο διαδεδομένες επιφάνειες κοπής στην κουζίνα. Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής είναι πολύ ελαφριές, πολύ οικονομικές και πάλι μπορεί κανείς να τις βρει σχεδόν παντού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του πλαστικού είναι ότι μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων για να καθαριστεί και σε έναν βαθμό να απολυμανθεί. Επίσης έχει εξακριβωθεί επιστημονικά ότι λόγω της μη πορώδους επιφάνειάς του πλαστικού δεν εισχωρούν σε αυτή βακτήρια αλλά μένουν στην επιφάνεια και κατά συνέπεια μπορούν πιο εύκολα να απομακρυνθούν με ένα καλό πλύσιμο. Τέλος, σημαντικό για πολλούς, καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο στην αποθήκευσή του αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν και εύκαμπτες πλαστικές επιφάνειες που μπορούν να τυλιχτούν σε ρολό. Στον αντίποδα αυτών των πλεονεκτημάτων έρχονται τα παρακάτω μειονεκτήματα. Το πολύ ελαφρύ πλαστικό υλικό κάνει την επιφάνεια λιγότερο έως καθόλου – ανάλογα με το πάχος- σταθερή και άρα πιο επικίνδυνη κατά τη χρήση της καθώς μπορεί την ώρα που εσείς κόβετε με χάρη τα λαχανικά σας να γλιστρήσει! Επιπλέον χαράζετε πολύ πιο εύκολα με αποτέλεσμα πολύ μικρές ίνες πλαστικού να περνούν ίσως στο φαγητό σας αλλά και να καταστρέφεται πολύ πιο γρήγορα η επιφάνεια. Μία πολύ γδαρμένη πλαστική επιφάνεια, πέρα από αντιαισθητική είναι κυρίως μη ασφαλής καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να πλυθεί σωστά –συμπέρασμα έρευνας που θα δείτε και παρακάτω-. Τέλος είναι μία σκληρή σχετικά επιφάνεια για τα μαχαίρια σας και τα καταπονεί – σίγουρα όχι τόσο σκληρή όσο οι δύο προηγούμενες αλλά και πάλι… Οι πλαστικές επιφάνειες λοιπόν είναι μία καλή, εύχρηστη και οικονομική λύση που σίγουρα όμως χρειάζεται συχνή αντικατάσταση.

Ξύλινες επιφάνειες: Η πιο κλασσική επιλογή ίσως είναι μία ξύλινη επιφάνεια κοπής. Ένα χοντρό κομμάτι από σκληρό ξύλο είναι η πιο παραδοσιακή και σίγουρα πιο ακριβή επιλογή. Ένα ξύλο κοπής αποτελεί επένδυση από πλευράς σας και είναι ένα εργαλείο που θα σας συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση. Τα μειονεκτήματά του είναι πως δεν μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων για να πλυθεί και σίγουρα καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο στην κουζίνα σας κατά την αποθήκευσή του. Το ξύλο από την άλλη πλευρά, αποτελεί το καλύτερο σύντροφο της λεπίδας του μαχαιριού σας αφού δεν την καταπονεί και λόγω του βάρους του αποτελεί και μία ασφαλής επιλογή για εσάς καθώς είναι πολύ σταθερό στη χρήση του. Μετά από λίγες μόνο χρήσεις θα καταλάβετε ότι η όψη του ξύλου σας θα αλλάξει αφού θα είναι εμφανή τα «αποτυπώματα» του μαχαιριού σας. Ναι, σίγουρα το ξύλο σας θα γεμίσει μαχαιριές όσο και να το προσέξετε και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα δείχνει ότι το χρησιμοποιείται και δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο στην κουζίνα σας…  Τι γίνεται όμως με την υγιεινή; Οι απόψεις εδώ ποικίλουν. Όλοι συμφωνούν ότι το ξύλο είναι ένα πορώδες υλικό που απορροφά οσμές και βακτήρια… τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Ψάχνοντας αρκετά στο διαδίκτυο και προσπαθώντας να βρούμε κάποια έρευνα ή επιστημονική άποψη για το θέμα, βρήκαμε αυτό το άρθρο: http://faculty.vetmed.ucdavis.edu/faculty/docliver/Research/cuttingboard.htm .

Το άρθρο αυτό ουσιαστικά είναι η περίληψη μία έρευνας που έγινε από το τμήμα Ασφάλειας Φαγητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Food Safety Laboratory, UC Davis University of California) σχετικά με τις πλαστικές και τις ξύλινες επιφάνειες κοπής. Αυτή η έρευνα λοιπόν εν συντομία αποδεικνύει πως ναι μεν το ξύλο απορροφά τα βακτήρια αλλά δεν τα αφήνει να βγουν ξανά στην επιφάνεια και μετά από κάποιες ώρες ή μέρες αυτά απλώς πεθαίνουν και δεν αναπτύσσονται μέσα στο ξύλο. Επιπλέον οι μαχαιριές πάνω στην επιφάνεια δεν επηρεάζουν την ιδιότητα αυτή του ξύλου και δεν βρήκαν καμία διαφορά στην συμπεριφορά ενός καινούριου ξύλου κοπής με ένα πολύ-μεταχειρισμένου. Αντίθετα βρήκαν πως οι πλαστικές επιφάνειες μετά από λίγο καιρό χρήσης, λόγω της φθοράς του υλικού από τις μαχαιριές δεν μπορούν να πλυθούν σωστά και άρα τα πιθανά βακτήρια που υπάρχουν επάνω τους δεν απομακρύνονται στο σύνολό τους. Το άρθρο καταλήγει πως τα ξύλα κοπής δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας καθώς δεν μεταδίδουν ασθένειες συνυφασμένες με το φαγητό όπως για παράδειγμα τη σαλμονέλα. Με την κατάλληλη φροντίδα και τον επιμελή καθαρισμό είναι μια απόλυτα υγιεινή επιφάνεια για να προετοιμάσετε το φαγητό σας.

Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσαμε να πάρετε την καλύτερη για εσάς επιλογή. Άλλωστε η τελική επιλογή είναι βέβαιο πως είναι δική σας!

Leave a Reply