Τρόπος Καπνίσματος Φαγητού

 

Το κάπνισμα του φαγητού σε μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου μπορεί να γίνει με έναν μόνο τρόπο, το θερμό κάπνισμα. Οι βασικές αρχές για να μπορέσουμε να καπνίσουμε το φαγητό μας, είναι οι εξής:

• Αρχικά θα πρέπει η ψησταριά μας/barbeque μας (είτε είναι κάρβουνου είτε υγραερίου) να διαθέτει καπάκι και μάλιστα «γαστροειδές» και όχι επίπεδο, ώστε να εγκλωβίσουμε τον καπνό που θα παράγεται από τα ροκανίδια του ξύλου καθώς προσπαθούν να καούν.

• Αν πρόκειται να καπνίσουμε το φαγητό μας σε ψησταριά υγραερίου θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διαθέτει τουλάχιστον 2 καυστήρες, ώστε να επιτύχουμε κάπνισμα και όχι ψήσιμο.

• Επίσης όταν μιλάμε για κάπνισμα φαγητού, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το κάπνισμα θα γίνει με έμμεσο ψήσιμο, ώστε το φαγητό μας να «καθίσει» παραπάνω χρόνο (από ότι με άμεσο ψήσιμο) επάνω ή καλύτερα δίπλα από τη φωτιά για να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερο καπνό.

• Η θερμοκρασία καπνίσματος θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα από 75 οC μέχρι 100οC.

• Θα πρέπει να μουλιάζουμε τα ροκανίδια (αν χρησιμοποιήσετε pellet δεν χρειάζονται μούλιασμα) σε ένα λεκανάκι με νερό για τουλάχιστον 45’.

Τώρα ανάλογα με το αν έχουμε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου ο τρόπος καπνίσματος διαφέρει σε κάποια σημεία.

Ψησταριές Κάρβουνου:

Το κάπνισμα φαγητού σε μια ψησταριά κάρβουνου είναι πραγματικά παιχνίδι. Το μόνο «δύσκολο» κομμάτι είναι το να κρατήσουμε την θερμοκρασία στα κάρβουνα μας κατά τη διαδικασία καπνίσματος χαμηλή (μεταξύ 75 οC & 100οC).

Η διαδικασία είναι απλή:

1. Βάζουμε τα ροκανίδια ξύλου να μουλιάσουν για περίπου 45-50 λεπτά σε ένα λεκανάκι με νερό (εναλλακτικά μπορούμε να τα μουλιάσουμε και σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού, σε μπύρα ή σε κρασί).

2. Ανάβουμε την φωτιά και περιμένουμε να «πάρουν» ομοιόμορφα όλα τα κάρβουνα μας.

3. Ρίχνουμε τα κάρβουνα μας από το δοχείο εκκίνησης (ίσως το πιο σημαντικό αξεσουάρ σε μία ψησταριά κάρβουνου) μέσα στην ψησταριά μας. Φροντίζουμε ώστε τα κάρβουνα μας να είναι δεξιά και αριστερά από εκεί που θα ακουμπήσουμε το κρέας μας, και όχι ακριβώς κάτω από το φαγητό μας.

4. Σκεπάζουμε με το καπάκι και περιμένουμε για 5 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί όλος ο χώρος.

5. Στραγγίζουμε τα ροκανίδια από το νερό και τα πασπαλίζουμε επάνω από τα κάρβουνα μας. Μία «πλούσια» χούφτα από μουλιασμένα ροκανίδια σε κάθε πλευρά θα μας δώσει αρκετό καπνό για περίπου 40’.

6. Σκεπάζουμε ξανά τη ψησταριά μας με το καπάκι της και κλείνουμε τους αεραγωγούς σχεδόν τελείως, ώστε η θερμοκρασία να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μέσα στα επιθυμητά πλαίσια και να εγκλωβίσουμε τον καπνό μέσα στην ψησταριά μας. Περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να βγαίνει έντονος καπνός από τον αεραγωγό της ψησταριάς μας.

7. Μόλις αρχίσει να βγαίνει καπνός  πρέπει να τοποθετήσουμε το φαγητό μας στο κέντρο της ψησταριάς μας και να ξανακλείσουμε το καπάκι, φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία σταθερή στα επιθυμητά επίπεδα θερμού καπνίσματος.

Εδώ πλέον είναι που θα αφήσουμε το φαγητό μας να «καθίσει» μέσα στην ψησταριά μας η οποία είναι γεμάτη από καπνό και ο οποίος θα διεισδύσει μέσα στο φαγητό μας δίνοντας του το άρωμα και την γεύση που επιθυμούμε. Όταν πλέον ο καπνός σταματήσει να βγαίνει έντονα από τον αεραγωγό της ψησταριάς μας, μπορούμε είτε να προσθέσουμε εκ νέου μουλιασμένα ροκανίδια ώστε να συνεχίσουμε το κάπνισμα δίνοντας ακόμα πιο έντονο άρωμα, ή να φροντίσουμε να ανεβάσουμε την θερμοκρασία, ανοίγοντας πλέον τον αεραγωγό οξυγόνου, ώστε να τελειώσουμε με το ψήσιμο του φαγητού μας. Στα μεγάλα κομμάτια κρέατος συνίσταται να συνεχίσουμε με έμμεσο ψήσιμο, ενώ για παράδειγμα σε μία μπριζόλα μπορούμε πλέον να κάνουμε άμεσο ψήσιμο.

Ψησταριές Υγραερίου:

Σε μία ψησταριά υγραερίου πέρα από τα βασικά μας συστατικά για να κάνουμε το κάπνισμα δηλαδή τα ροκανίδια και το φαγητό μας, θα χρειαστούμε και ένα κουτί καπνίσματος ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε σε αυτό τα μουλιασμένα ροκανίδια μας. Επιπλέον το κουτί καπνίσματος θα συλλέξει τη στάχτη που θα δημιουργηθεί και έτσι δεν θα λερώσει καθόλου τους καυστήρες.

Ο τρόπος για να καπνίσουμε το φαγητό μας σε μια ψησταριά υγραερίου είναι σίγουρα αρκετά πιο εύκολος από μία ψησταριά κάρβουνου, αφού εδώ ρυθμίζουμε την θερμοκρασία σε ότι ένταση επιθυμούμε και για όσο χρόνο επιθυμούμε. Το «δύσκολο» κομμάτι σε μία ψησταριά υγραερίου είναι να βρει ο κάθε ένας από εμάς στην δικιά του ψησταριά το καλύτερο σημείο ώστε τα ροκανίδια να αποδώσουν το μέγιστο σε καπνό. Το μυστικό λοιπόν είναι ο πειραματισμός!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το κάπνισμα:

1. Βάζουμε τα ροκανίδια ξύλου να μουλιάσουν για περίπου 45-50 λεπτά σε ένα λεκανάκι με νερό (εναλλακτικά μπορούμε να τα μουλιάσουμε και σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού, σε μπύρα ή σε κρασί).

2. Τοποθετούμε τα ροκανίδια μας μέσα στο κουτί καπνίσματος, αφού προηγουμένως τα έχουμε στραγγίξει από το νερό.

3. Βάζουμε το κουτί καπνίσματος ανάμεσα από την σχάρα ψησίματος και την αντιφλογιστική σχάρα, ακριβώς πάνω από τον τέρμα δεξιά ή τέρμα αριστερά καυστήρα. Προτιμήστε η θέση του κουτιού καπνίσματος να είναι στη μπροστινή θέση του καυστήρα σας. Έτσι ο καπνός θα διανύσει όλο το θάλαμο της ψησταριάς σας ενώ αν το τοποθετήσετε στο πίσω μέρος θα γλιστρά κατευθείαν έξω από την ψησταριά σας.

4. Ανάβουμε στο μέγιστο τον καυστήρα από την ψησταριά μας, αυτόν ακριβώς που από πάνω του βρίσκεται το κουτί καπνίσματος με τα ροκανίδια έτοιμα να αναλάβουν δράση.

5. Μόλις δούμε να βγαίνει έντονος καπνός από τις οπές/σχισμές της ψησταριά μας, ανοίγουμε το καπάκι και τοποθετούμε το φαγητό που θέλουμε να καπνίσουμε επάνω στη σχάρα ψησίματος, αλλά όχι στην πλευρά που είναι ανοιχτός ο καυστήρας.

6. Χαμηλώνουμε την ένταση του καυστήρα μας, φροντίζοντας ώστε η θερμοκρασία μόνο με τη χρήση του ενός καυστήρα να διατηρείτε μεταξύ 75 οC και μέχρι 100οC.

7. Πλέον αφήνουμε το φαγητό μας μέσα στην ψησταριά μας με κλειστό το καπάκι για όση ώρα συνεχίζει να βγαίνει καπνός από τις σχισμές.

8. Μόλις ολοκληρωθεί το κάπνισμα, εφαρμόζουμε άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο (ανάλογα με το φαγητό μας), ώστε να ολοκληρώσουμε το ψήσιμο του καπνιστού πλέον φαγητού μας.

Τελικά είτε καπνίσετε το φαγητό σας σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου το μυστικό για την επιτυχία είναι ο πειραματισμός και η υπομονή. Ένα είναι σίγουρο το γευστικό αποτέλεσμα θα εκπλήξει εσάς και την παρέα σας!

Tips:

• Αν θελήσετε να δώσετε μία επιπλέον εντυπωσιακή νότα καπνιστού στο ψητό κρέας σας, μουλιάστε μαζί με τα ροκανίδια σας και ολόκληρα κομμάτια πιπεριού και βάλτε τα και αυτά μαζί με τα ροκανίδια για κάπνισμα!

• Σε ψάρι δοκιμάστε να μουλιάσετε και να καπνίσετε μαζί και αστεροειδή γλυκάνισο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ νόστιμο…

 

Καλή επιτυχία λοιπόν στα καπνίσματα σας!

Leave a Reply