Καθαρισμός μαντεμένιων σχαρών

Όλες οι μαντεμένιες επιφάνειες, είτε είναι ένα μαγειρικό σκεύος είτε μαντεμένιες σχάρες της ψησταριάς σας, λόγω της σύστασης του χυτοσιδήρου που κάνει την επιφάνεια πορώδη, θα πρέπει να καθαρίζονται με ειδικό τρόπο. Δεν θα πρέπει ποτέ να  χρησιμοποιήσετε κάποιο σκληρό καθαριστικό για τον καθαρισμό τους, γιατί πολύ απλά, το χημικό καθαριστικό θα απορροφηθεί από το μαντέμι και χωρίς να το καταλαβαίνεται κάθε φορά που θα ψήνεται στη σχάρα σας, θα «τρώτε» και λίγο από το χημικό που είχατε χρησιμοποιήσει για τον υποτιθέμενο καθαρισμό.

 

Ο μόνος καθαρισμός που πρέπει να κάνετε στις μαντεμένιες σχάρες σας, είναι μια μίνι πυρόλυση κατά την διάρκεια καθαρισμού της ψησταριάς σας.  Να αφήσετε δηλαδή τη ψησταριά σας να φτάσει τη μέγιστη θερμοκρασία και μετά να την κλείσετε.

Με τον τρόπο αυτό, όλα τα υπολείμματα από ψάρι, κρέας ή λαχανικά που έχουν κολλήσει ανάμεσα και επάνω στις σχάρες σας θα μετατραπούν σε κάρβουνα!

Αφού η σχάρα σας έχει κρυώσει, με μία μεταλλική βούρτσα καθαρισμού απλά ξύστε τα καμένα/καρβουνιασμένα κομματάκια φαγητού και ρίξτε τα κάτω σαν στάχτη. Λαδώστε την ψησταριά σας με ένα σιλικονούχο πινέλο, ένα σπρέι λαδιού ή ένα πανάκι ώστε να προστατεύσετε την σχάρα σας από την υγρασία. Πλέον η σχάρα σας είναι πεντακάθαρη και απολυμασμένη (αφού πάντα να θυμάστε ότι κανένα μικρόβιο δεν ζει σε θερμοκρασία πάνω από τους 100ο C), έτοιμη για την επόμενη χρήση!

Όπως σε όλα τα μαντεμένια σκεύη έτσι και στις μαντεμένιες σχάρες μας όλα τα όξινα φαγητά «χαλάνε» την καρύκευση του μαντεμιού, άρα τις αντικολλητικές του ιδιότητες. Αποφεύγετε λοιπόν το λεμόνι επάνω στις μαντεμένιες σχάρες σας, πόσο μάλλον την εικόνα από τα παιδικά μας χρόνια που όλοι έχουμε στο μυαλό μία λεμονόκουπα να τρίβεται επάνω στις σχάρες… Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει επικρατήσει από τους παλιούς οι οποίοι τρίβοντας τη λεμονόκουπά επάνω στην επιχρωμιωμένη (και όχι μαντεμένια) σχάρα, ίσως πίστευαν ότι πέραν από τη μαυρίλα, σκότωνε και τα μικρόβια! Στις μαντεμένιες σχάρες σας, αν θελήσετε να κάνετε κάτι τέτοια, το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι να κολλήσει το φαγητό σας επάνω στις σχάρες σας, αφού θα τους έχετε «χαλάσει» την καρύκευση του!

Άρα «δώστε» στις μαντεμένιες σχάρες σας φωτιά, τρίψιμο και λάδι και κρατήστε ‘τες για πάντα!

 

Leave a Reply