Μοσχαρίσιο φιλέτο με ψητά μανιτάρια και βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού

Για 4 άτομα / χρόνος προετοιμασίας 15’/χρόνος ψησίματος 14-18’

Υλικά:

►4 μοσχαρίσια φιλέτα (ιδανικά περίπου 3 εκ. Πάχους και περίπου 170 γρ. Η κάθε μία)

►Ελαιόλαδο

►Αλάτι (ιδανικά Ιμαλάϊων)

►Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

►3 παχιά κομμάτια μπέικον, κομμένο σε μικρά κυβάκια

►⅓ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Για τη σάλτσα VINAIGRETTE

►3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

►2 κ.γ.μουστάρδα Dijon

►2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

►¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο

►½ κ.γ.αλάτι

►¼ κ.γ.πιπέρι

►250γρ. περίπου λευκά μανιτάρια τύπου Portobello, κομμένα στα τέσσερα

►2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο

Εκτέλεση:

1.     Αλείψτε τις μπριζόλες με λάδι και από τις δύο πλευρές και βάλτε αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τις μπριζόλες σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ με 30’ πριν τις ψήσετε.

2.     Προθερμάνετε τον φούρνο σας αρχικά στους 220°-280°.

3.     Στο πλαϊνό μάτι της ψησταριάς ή στο μάτι της κουζίνας σας, τοποθετήστε ένα τηγάνι και μαγειρέψτε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, τα κομμάτια του μπέικον με τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν τραγανά, 6’-8’, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

4.     Βάλτε όλα τα υλικά της σάλτσα μαζί και ανακατέψτε τα μέχρι να ενωθούν. Σε ένα μπολ βάλτε το ¼ του φλιτζανιού της σάλτσας μαζί με τα μανιτάρια και ανακατέψτε καλά.

5.     Με μία μεταλλική βούρτσα τρίψτε την επιφάνεια ψησίματος για να είναι καθαρή. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σας στην επιφάνεια ψησίματος της ψησταριάς σας και κλείστε το καπάκι (άμεσο ψήσιμο). Ψήστε το κρέας σας ανάλογα με το πόσο ψημένο σας αρέσει – 8-10 λεπτά για ψήσιμο medium rare- γυρνώντας το όχι πάνω από 2 φορές. Μόλις είναι έτοιμο, απομακρύνεται το από τη ψησταριά και αφήστε το να «ξεκουραστεί» 3’-5’.

6.     Χαμηλώστε τους καυστήρες για να φτάσει η  θερμοκρασία στους 180°-220° και τοποθετήστε ένα διάτρητο σκεύος μέσα (όπως ένα καλάθι λαχανικών της Weber ή της Broil king). Απλώστε τα μανιτάρια στο σκεύος και κλείστε το καπάκι. Ψήστε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν (6’-8’ λεπτά) ανακατεύοντάς τα 1-2 φορές. Βάλτε τα στο τηγάνι με το μπέικον και τα κρεμμύδια και σιγο ψήστε τα για 1’ ακόμα. Προσθέστε και το σχοινόπρασο και ανακατέψτε καλά.

7.     Σερβίρετε τα φιλέτα σας ζεστά με το μίγμα από τα μανιτάρια. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμα σάλτσα βινεγκρέτ από πάνω.

Πηγή: http://www.weber.com/recipes

Leave a Reply