Σκούριασε…χάλασε;

Σκούριασαν τα μαντεμένια σκεύη μου! Τι κάνω??

Καταρχήν, μην πανικοβάλλεστε! Μπορεί πολύ εύκολα να διορθωθεί. Η σκουριά εμφανίζεται όταν το σκεύος δεν είναι «καρυκευμένο».

Προτού ξεκινήσετε την επαναφορά του σκουριασμένου και βρώμικου θησαυρού σας, θα χρειαστείτε κάποια προετοιμασία. Ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι το σκεύος, υπάρχουν πολλοί τρόποι επαναφοράς του. Εμείς εδώ σας αναφέρουμε ίσως τον πιο αποτελεσματικό:

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

Βήμα 1ο: Απομακρύνετε τα υπολείμματα φαγητού

Ο πιο απλός τρόπος να απομακρύνετε τα μαγειρεμένα υπολείμματα φαγητού από το μαντεμένιο σας σκεύος είναι να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο αυτό-καθαρισμού του φούρνου σας (πυρόλυση).Προσοχή! Μην το δοκιμάσετε όταν το σκεύος έχει ξύλινες λαβές.

Τοποθετήστε το σκεύος ανάποδα στη σχάρα του φούρνου σας και ξεκινήστε τον αυτό-καθαρισμό. Μόλις ολοκληρωθεί και κρυώσει εντελώς ο φούρνος, θα πρέπει το σκεύος σας να είναι καλυμμένο με μία λεπτή στρώση λευκής στάχτης και ίσως και σκουριάς (παρακάτω θα διαβάσετε πώς να αντιμετωπίσετε την σκουριά). Επιπλέον θα έχετε ένα πεντακάθαρο φούρνο!

Σημείωση: αφήνοντας τη σχάρα σας μέσα στον φούρνο κατά τη διάρκεια του αυτό-καθαρισμού, μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή του χρώματός της –θα γίνει σκουρότερη- και ίσως να είναι πιο δύσκολο πλέον να τοποθετηθεί και να αφαιρεθεί από τον φούρνο.

Βήμα 2ο: Απομακρύνετε την σκουριά

Αφού καθαρίσετε το σκεύος σας από την λευκή στρώση σκόνης που είπαμε πιο πάνω, μουλιάστε το σε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από: ½ λευκό ξύδι και ½ νερό, για να αφαιρέσετε τη συσσωρευμένη σκουριά. Βρείτε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το σκεύος και να παραμείνει όλη η επιφάνεια του βυθισμένη στο διάλυμα. Μουλιάστε το για 1 έως 4 ώρες. Το οξύ του ξυδιού θα διαλύσει την σκουριά αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε και τρίβοντας το με μία βούρτσα.

Μην το αφήσετε να μουλιάσει για πολύ ώρα, καθώς το οξύ θα αρχίσει να διαλύει το σκεύος και να το καταστρέφει. Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του. Γενικά όσο περισσότερη σκουριά έχει επάνω του τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται. Μόλις ικανοποιηθείτε από την απομάκρυνση της σκουριάς, φορέστε γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας και ξεπλύνετε το σκεύος κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Σκουπίστε το καλά με μία πετσέτα κουζίνας και τοποθετήστε το για λίγο μέσα στον φούρνο σας, που έχετε ρυθμίσει σε χαμηλή θερμοκρασία, για να βεβαιωθείτε ότι το σκεύος σας έχει στεγνώσει εντελώς

Βήμα 3ο: Λιπάνετε το σκεύος

Είναι στη φύση του το μαντέμι να εμφανίζει μία αμυδρή όψη σκουριάς στην επιφάνειά του αμέσως μόλις στεγνώσει. Πάρτε ένα γυαλόχαρτο για να αφαιρέσετε την όψη αυτή και σκουπίστε με ένα μαλακό πανί για να απομακρύνετε την σκόνη. Τέλος χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, απλώστε ένα λεπτό στρώμα φυτικού λίπους ή λαδιού για να καλύψετε την επιφάνεια και να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της σκουριάς.

Εάν το πρόβλημα επιμένει, επαναλάβετε τα βήματα και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες επαναφοράς της «καρύκευσης»

 

Βήμα 4ο: Επαναφορά της «καρύκευσης»

Αφού λοιπόν έχετε απαλλάξει το σκεύος σας από την σκουριά και τη βρωμιά, είναι απαραίτητο να το καρυκεύσετε προτού το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.

Άλλωστε όσο καλά και να φροντίζετε το μαντεμένιο σκεύος σας, βοηθώντας το να διατηρήσει την καλή του κατάσταση και την αντικολλητική του ιδιότητα, σε κάποιο στάδιο της ζωής του, ίσως να χρειαστεί να επαναφέρεται την «καρύκευση». Πώς θα το καταλάβετε ότι χρειάζεται επαναφορά; Εάν το φαγητό κολλά στην επιφάνεια ή αν παρατηρήσετε ότι το σκεύος σας έχει ένα γκριζωπό/ καφετί χρώμα.

Εάν λοιπόν συμβαίνει αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1.       Πλύνετε το σκεύος με ζεστό νερό, ήπιο σαπούνι και μία σκληρή βούρτσα. Μην νομίζετε ότι έχουμε γράψει κάτι λάθος… προτείνεται σε αυτή τη φάση η χρήση σαπουνιού γιατί το σκεύος πρόκειται τώρα να «επανα-καρυκευτεί».

2.       Ξεπλύνετε και στεγνώστε πολύ καλά.

3.       Αλείψτε την επιφάνεια του με ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα από λιωμένη φυτική λιπαρή ουσία ή φυτικό λάδι. Αλείψτε όλο το σκεύος, μέσα έξω.

4.       Βάλτε αλουμινόχαρτο πάνω σε μία σχάρα φούρνου και τοποθετήστε την στην τελευταία θέση (κάτω) του φούρνου σας. Το αλουμινόχαρτο θα κρατήσει τον φούρνο σας καθαρό!

5.       Βάλτε τον φούρνο στους 180-200 ºC.

6.       Τοποθετήστε το σκεύος ανάποδα σε μία σχάρα και βάλτε την στην πιο ψηλή θέση(επάνω) του φούρνου.

7.       «Μαγειρέψτε» το σκεύος για τουλάχιστον μία ώρα. Μετά από μία ώρα, σβήστε τον φούρνο και αφήστε το σκεύος μέσα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

8.       Αποθηκεύστε το σκεύος σας σε μέρος χωρίς υγρασία και χωρίς καπάκι.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να επαναλάβετε την διαδικασία 3-4 φορές πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Έπειτα το ίδιο το μαγείρεμα  θα συνεχίζει την καρύκευση του σκεύους σας και σύντομα θα αποκτήσει το ωραίο, λείο, μαύρο αποτέλεσμα που έχουν όλα τα καλοδιατηρημένα μαντεμένια σκεύη…

Βήμα 5ο: Συντήρηση

Ένα μαντεμένιο σκεύος που έχει καρυκευθεί σωστά είναι εύκολο να διατηρηθεί καθαρό. Μετά από κάθε χρήση ξεπλύνετε το με ζεστό νερό και τρίψτε τους επίμονους λεκέδες ή τα υπολείμματα τροφής με μία πλαστική βούρτσα. Αμέσως μετά, στεγνώστε το με μία πετσέτα κουζίνας. Για να είστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει πλήρως, τοποθετήστε το για λίγα λεπτά στον φούρνο σας, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στη συνέχεια και ενώ το σκεύος είναι ακόμα ζεστό, αλείψτε την εσωτερική του επιφάνεια με λίγο λάδι. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε την δημιουργία σκουριάς. Εάν το σκεύος σας διαθέτει καπάκι, θα πρέπει να το αποθηκεύετε ξεχωριστά ή να τοποθετείτε πρώτα χαρτί κουζίνας ανάμεσα στο σκεύος και το καπάκι για να απορροφά την υγρασία. Ποτέ μην αποθηκεύετε φαγητό μέσα σε ένα μαντεμένιο σκεύος γιατί η οξύτητα του φαγητού θα καταστρέψει την καρύκευση του και τέλος ποτέ μην το πλένετε σε πλυντήριο πιάτων.

Leave a Reply