Ψητό χοιρινό με μέλι και μπαχαρικά

Για 4 άτομα / Χρόνος Προετοιμασίας: 20′ / Χρόνος Ψησίματος: ~ 2 ώρες 

Υλικά:

►1,5 κιλό από χοιρινή κοιλιά (ή πανσέτα)

►γλυκάνισο

►1 κ.σ. σπασμένο κόλιανδρο

► 600 γρ. μέλι

► 2 κύβους από ζωμό κρέατος

►4 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια

►1 ματσάκι φασκόμηλο

►4 φύλλα δάφνης

► ελαιόλαδο

► χονδρό αλάτι

► 400ml κρύο νερό

Εκτέλεση:

1. Προθερμάνετε την ψησταριά σας σε μεσαία θερμοκρασία ( 180°-220°) για έμμεσο ψήσιμο. Τοποθετήστε στο κέντρο στη σχάρας (κάτω από το μέρος που θα τοποθετείστε το χοιρινό) ένα ταψάκι μιας χρήσης. Εκεί βάλτε το μισό από το νερό και τον έναν κύβο από ζωμό κρέατος.

2.Αλείψτε το χοιρινό με ελαιόλαδο και χονδρό αλάτι.

3. Τοποθετείστε το χοιρινό στη σχάρα της ψησταριάς σας και κλείστε το καπάκι. Ελέγχετε συχνά για τη στάθμη του νερού μέσα στο ταψάκι. Θυμηθείτε ότι σας βοηθά να μην έχετε αναζωπυρώσεις!

4. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε το υπόλοιπο νερό, το μέλι, το κόλιανδρο, το γλυκάνισο και τον έναν κύβο από ζωμό κρέατος. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συχνά μέχρι η σάλτσα να δέσει και να μειωθεί ο όγκος περίπου στα 2/3.

5. Καθαρίστε και κόψτε στη μέση τα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το φασκόμηλο και τηγανίστε τα για λίγα λεπτά μέχρι να σκουρύνουν στο χρώμα και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Συνεχίστε το μαγείρεμα τους στο φούρνο ή τη ψησταριά σας για περίπου 20′. Προσοχή το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε να μην έχει πλαστικά μέρη! Ιδανικά εάν διαθέτετε χρησιμοποιήστε εάν μαντεμένιο τηγάνι.

6. Μόλις το χοιρινό σας είναι έτοιμο – περίπου μετά από 2 ώρες – αφαιρέστε το από τη ψησταριά και αφήστε το λίγο να ξεκουραστεί.

7. Πάρτε το ζωμό που έχει μαζευτεί στο ταψάκι, σουρώστε το και βάλτε το σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στα 2/3.

8. Πριν το σερβίρισμα, αλείψτε το χοιρινό με τη σάλτσα μελιού που φτιάξατε.

9. Κόψτε το χοιρινό σε χοντρά κομμάτια και βάλτε το σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και περυχίστε με τη σάλτσα από το ζωμό του κρέατος.

Leave a Reply