Καπνιστή χοιρινή ωμοπλάτη με Πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Για 6 άτομα /Χρόνος Προετοιμασίας: 20’+35’ για τη σάλτσα /Χρόνος Ψησίματος: 4 ½ ώρες

Υλικά για τη Μαρινάδα:

►1 κ.σ. αλάτι χονδρό

►1 ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

►1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

►1 κ.γ. πάπρικα

►½ κ.γ. πιπέρι καγιέν

►1 κομμάτι χοιρινή ωμοπλάτη περίπου 1,5 κιλό, χωρίς λίπος

Υλικά για τη Σάλτσα:

►700 γρ. ώριμες ντομάτες

►1 κ.σ. ελαιόλαδο

►1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

►½ κ.γ. σπόρους κύμινου

►½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο

►¼ κ.γ. τριμμένο πιπέρι Καγιέν

►¾ κούπας ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί

►¼ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη

►¼ κούπας ξανθές σταφίδες

►¼ κ.γ. αλάτι χονδρό

►1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

►6 πίτες Νααν (ινδικές πίτες)

►Ελαιόλαδο

►3 μεγάλες χούφτες ροκανίδια Hickory

Εκτέλεση:

1.     Σε ένα μικρό μπολ βάλτε όλα τα υλικά για την προετοιμασία του χοιρινού. Φυλάξτε 1 κ.σ. από το υλικό για τη σάλτσα και το υπόλοιπο χρησιμοποιήστε το για να μαρινάρετε το κομμάτι χοιρινού. Τυλίξτε το με μία μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή για όλο το βράδυ.

2.     Βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 30΄. Παράλληλα μουλιάστε σε νερό τα ροκανίδια για 30΄.

3.     Προθερμάνετε την ψησταριά σας για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (180 ° έως 220 ° C).

4.     Στραγγίξτε και πασπαλίστε τα κάρβουνά σας με τα ροκανίδια ή τοποθετήστε τα στο ειδικό σκεύος στη ψησταριά αερίου και κλείστε το καπάκι. Όταν αρχίσει να βγαίνει καπνός, ψήστε τις ντομάτες ολόκληρες σε άμεσο ψήσιμο (πάνω από τον καυστήρα ή τα κάρβουνα) με κλειστό καπάκι για 25΄-30΄μέχρι να γίνουν πολύ μαλακές. Στη συνέχεια τοποθετήστε το κρέας σας στη σχάρα για να ψηθεί με έμμεσο ψήσιμο. Το χοιρινό σας θα είναι έτοιμο εάν βάλετε ένα θερμόμετρο στο κρέας και δείξει 85°C (περίπου 3-3,5 ώρες). Θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό αλλά να μην διαλύεται. Απομακρύνετε το από τη ψησταριά, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ηρεμήσει μέχρι να φτιάξετε τη σάλτσα.

5.     Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τις ντομάτες. Βάλτε μία μεσαία κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία και ρίξτε ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι, το κύμινο, το κόλιανδρο, το πιπέρι Καγιέν και τη μία κουταλιά της μαρινάδας που είχατε φυλάξει. Μαγειρέψτε για περίπου 8’ ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε τις ντομάτες, το ξύδι, τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήστε το να βράσει. Μαγειρέψτε χωρίς καπάκι μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 25΄. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

6.     Αλείψτε τι πίτες με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τες και από τις δύο πλευρές με άμεσο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθούν, περίπου για 2΄.

7.     Κόψτε το κρέας σας σε φέτες και σερβίρετέ το με τις πίτες και τη σάλτσα.

Πηγή: http://weber.com/recipes

Leave a Reply