Τσικνοπέμπτη. Μια ημέρα που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο!

Τσικνοπέμπτη. Η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου για όλους τους ψήστες. Χρόνια μας πολλά!

Είναι η μέρα εκείνη που μπορούμε άφοβα να βγούμε στο μπαλκόνι και να “φλομώσουμε” με καπνό και μυρωδιά ψητού κρέατος όλη τη γειτονιά χωρίς κανείς να μας πει τίποτα. Η μέρα που μπορούμε να πάρουμε ΚΑΙ παϊδάκια ΚΑΙ λουκάνικα ΚΑΙ χοιρινές μπριζόλες ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ γιατί το επιβάλει η μέρα. 😉

Πώς ξεκίνησε όμως η μέρα; Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, που τοποθετείται την 2η εβδομάδα των Αποκριών (με την ονομασία Κρεατινή) και έχει επιλεχθεί να είναι Πέμπτη γιατί είναι ανάμεσα στις 2 παραδοσιακά νηστίσιμες μέρες της ορθοδοξίας την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Την ημέρα λοιπόν αυτή μαγειρεύονται διαφορετικά είδη κρέατος ανάλογα με το τι διαθέτει κάθε περιοχή. Στην Πελοπόννησο που υπάρχουν οι χοίροι σε αφθονία, σφάζονται τα χοιρινά. Καταναλώνεται ένα μέρος  τους την ημέρα εκείνη και παράλληλα ξεκινά η προετοιμασία άλλων φαγητών με μεγάλη αντοχή στο χρόνο όπως η πηχτή, οι τσιγαρίδες, το παστό και τα λουκάνικα. Στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή παραδοσιακά καταναλώνονται κοτόπουλα μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.  Ενώ στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές για να ψήσουν το κρέας τους και το γιορτάζουν πηδώντας πάνω από τη φωτιά με την ολοκλήρωση του ψησίματος.

Το έθιμο αυτό όμως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Με διάφορες παραλλαγές τόσο στα είδη του φαγητού που καταναλώνονται όσο και στην ημέρα, βρίσκουμε παρόμοια έθιμα σε όλο τον κόσμο. Η πιο γνωστή γιορτή είναι η Mardi Gras (η Χοντρή ή Λιπαρή Τρίτη) που έχει τις ρίζες της στις παγανιστικές τελετές  της άνοιξης χιλιάδες χρόνια πριν. Σύμφωνα με τους ιστορικούς αυτή η γιορτή όπως και πολλές άλλες ενσωματώθηκαν στη νέα πίστη όταν ο Χριστιανισμός  έφθασε στη Ρώμη. Έτσι η Mardi Gras γιορτάζεται στη Γαλλία, στη Γερμανία, την Ισπανία και την Αγγλία. Στη Γαλλία συγκεκριμένα παραδοσιακά τρώνε κρέπες συνοδεία λιπαρών φαγητών. Στην Ιταλία και πολύ περισσότερο στη Βενετία συνδυάζεται η υπερκατανάλωση του κρέατος και των λιπαρών φαγητών με τις παρελάσεις με πολύχρωμα κουστούμια.

Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία αλλα και τον Καναδά η Λιπαρή Τρίτη ονομάζεται και Shrove Tuesday απο την αρχαϊκή λέξη “shrive”  που σήμαινε “η προετοιμασία κάποιου για μετάνοια”. Παραδοσιακά φτιάχνονται τηγανήτες (pancakes) καθώς ήταν η τελευταία μέρα για να χρησιμοποιηθούν αυγά και λιπαρά πριν την νηστεία. Στην Ισλανδία η ημέρα ονομάζεται Sprengidagur και τρώνε παστό κρέας και μπιζέλια. Στην Ισπανία υπάρχει η αντίστοιχη Τσικνοπέμπτη με διάφορες παραλλαγές στην ονομασία ανάλογα με την περιοχή: Jueves Larderο ή Jovelardero ή Día de la tortilla (Ημέρα της Ομελέτας) ή ακόμη  Día del choricer (Ημέρα του Chorizo –είδος λουκάνικου). Κατά κύριο λόγο την ημέρα αυτή καταναλώνονται ψωμί, λουκάνικο και αυγά. Τέλος στην Γερμανία ονομάζεται Schmutziger Donnerstag (Βρώμικη/Λιπαρή Πέμπτη), Fettdonnerstag, Unsinniger Donnerstag ή και Weiberfastnacht ανάλογα με την περιοχή. Οι τηγανητοί σε λίπος λουκουμάδες με την ονομασία Fastnachtskrapfen ή  Fasnetskiechle έχουν την τιμητική τους!

Όπως κι αν θέλετε να πείτε τη σημερινή μέρα, όπου κι αν βρίσκεστε και ότι κι αν αποφασίσετε να ψήσετε, εμείς σας ευχόμαστε να περάσετε μια υπέροχη μέρα με τους φίλους και την οικογένειά σας!

Καλή Τσικνοπέμπτη!

 

 

Leave a Reply