Ξύλα καπνίσματος, τι πρέπει να ξέρω!

Το κάπνισμα του φαγητού είναι ένας εύκολος και πολύ γευστικός τρόπος να μεταμορφώσετε το κρέας ή το ψάρι σας σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Ξύλα, ροκανίδια, σκόνη ξύλου ή πέλετ, ανάλογα με τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσετε θα σας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κάπνισμα χρησιμοποιείτε όπως ένα μυρωδικό. Δίνει ένταση και γεύση στο φαγητό σας. Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό όταν θα επιλέξετε το είδος του ξύλου που θα χρησιμοποιήσετε να γνωρίζετε την προέλευσή του και την ποιότητά του. Όπως θα κάνατε και με τα μυρωδικά σας που θέλετε να είναι φρέσκα και σε καλή κατάσταση προτού τα προσθέσετε στο φαγητό.

Στα ξύλα λοιπόν που προορίζονται για κάπνισμα, θα πρέπει να ελέγχετε κάποια στοιχεία πριν τα χρησιμοποιήσετε:

Φλοιός: Ο φλοιός του δέντρου κατά την επεξεργασία του ξύλου και την κοπή του στην επιθυμητή διάσταση θα πρέπει να αφαιρείται. Εάν καπνίσετε το φαγητό σας με ξύλα που περιέχουν φλοιό, θα καταλήξετε να έχετε μια πικρή γεύση στο φαγητό σας. Επιπλέον αν αναλογιστείτε ότι ο φλοιός ουσιαστικά προστατεύει το δέντρο και πάνω του μπορεί να βρεί κανείς μούχλα, κουκούλια, περιττώματα εντόμων και διάφορα άλλα, σίγουρα δεν θα θέλατε να το χρησιμοποιήσετε.

Προέλευση: Έχει πολύ μεγάλη σημασία από πού προέρχεται το ξύλο που θα χρησιμοποιήσετε. Επιλέξτε πάντα ξύλα που έχουν συλλεχθεί από δάση που προορίζονται μόνο για κοπή. Εάν χρησιμοποιήσετε κομμάτια από ξυλουργείο σιγουρευτείτε ότι είναι κατά το δυνατόν καθαρά και δεν περιέχουν λάδι ή βερνίκι. Επιπλέον εάν κόβετε τη δική σας ξυλεία, χρησιμοποιήστε τα κομμάτια εκείνα που δεν κόψατε με αλυσοπρίονο αλλα με τσεκούρι. Είναι δύσκολο και πολύ χρονοβόρο να χρησιμοποιείτε ένα τσεκούρι για την κοπή των ξύλων αλλά τα αλυσοπρίονα περιέχουν λάδι για να λιπαίνουν την αλυσίδα και αυτό μεταφέρετε στα ξύλα.

Ποικιλία ξύλων: Δεν δίνουν όλα τα ξύλα το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα οπότε επιλέξτε το σωστό για το φαγητό που θέλετε να φτιάξετε. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα φρουτώδη ξύλα δίνουν πιο ήπιο αποτέλεσμα ενώ τα καρποφόρα πιο έντονο. Δείτε τι προτείνετε για την κάθε ποικιλία και ξεκινήστε από κεί. Φυσικά οι δοκιμές είναι μέρος της ευχάριστης διαδρομής του ψησίματος όπότε… Πειραματιστείτε ελεύθερα!

Leave a Reply