Χρόνοι ψησίματος ψαριών

Τι και αν το φθινόπωρο μόλις ξεκίνησε…. Τα θαλασσινά σε μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου, ψήνονται γρήγορα (λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε υγρασία) και αποτελούν μια πολύ καλή δικαιολογία για να ανάψετε την ψησταριά σας!

Ανάψαμε λοιπόν την ψησταριά μας, την προθερμάναμε, λαδώσαμε τις σχάρες μας και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ψήσιμο, σε μέτρια-υψηλή φωτιά (200-220°C)…

Αλήθεια για πόση ώρα θα ψήσετε μια τσιπούρα ~500γραμμάρια;;;

Ένα φιλέτο ψαριού το ψήνουμε τον ίδιο χρόνο και από τη μία και από την άλλη πλευρά;;;

Πόσες φορές θα γυρίσω το ψάρι μου;;;

Ακολουθήστε τους παρακάτω χρόνους ψησίματος και η επιτυχία είναι παραπάνω από σίγουρη!

Οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια)

  • Ψήνουμε 2 λεπτά ανά πλευρά

Φιλέτα ψαριών (σολομός, λυθρίνι, σκουμπρί, γοφάρια, κλπ)

  • Ψήνουμε 4-6 λεπτά, με το δέρμα προς τα κάτω, μέχρι να τον απελευθερώνεται, ξεκολλάει το δέρμα εύκολα. Στη συνέχεια, γυρίστε γρήγορα το φιλέτο σας και απλά αφήστε την άλλη πλευρά για περίπου 1 λεπτό να «φιλήσει» τη σχάρα σας!

Μπριζόλες ψαριού (ξιφίας, τόνος)

  • Ψήνουμε 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ολόκληρο ψάρι (ανά 500 γραμ) – (συναγρίδα, λαβράκι, σκουμπρί, γοφάρια)

  • Ψήνουμε 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε πιο μεγάλα ψάρια >1 κιλό θα πρέπει να ψήσουμε/ τσιγαρίσουμε από κάθε πλευρά και μετά να κάνουμε έμμεσο ψήσιμο, μέχρι τα πτερύγια στη ράχη του ψαριού να ξεκολλάνε/ βγαίνουν εύκολα από το κρέας του ψαριού.

Και μη ξεχνάτε… «Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως», ή αλλιώς: πειραματιστείτε, έχετε υπομονή, σκεφτείτε λογικά και όλα είναι απλά και εύκολα στο ψήσιμο!

Καλά ψησίματα!

Leave a Reply