Μείγμα μπαχαρικών – 4 βήματα για να φτιάξετε το δικό σας!

Στο ράφι ενός super market θα βρείτε πολλά μικρά μπουκαλάκια που αναγράφουν «μείγμα μπαχαρικών». Άλλα κατάλληλα για κοτόπουλο, άλλα για μοσχάρι ή «γενικής χρήσης». Κοιτάζοντας τα συστατικά θα δείτε ότι η κάθε εταιρία έχει επιλέξει να βάλει μέσα ένα συνδυασμό μπαχαρικών που θεωρεί κατάλληλο για το είδος του φαγητού που σας προτείνει να το χρησιμοποιήσετε…Με τη πρώτη ματιά λοιπόν φαντάζει ιδανική επιλογή αγοράς καθώς είναι μια εύκολη και χωρίς κόπο λύση, έτοιμη στο ντουλάπι σας να τη χρησιμοποιήσετε όταν εσείς θέλετε… Τι γίνεται όμως όταν το μπουκαλάκι αυτό περιέχει και μπαχαρικά που δεν ταιριάζουν στον δικό σας ουρανίσκο? Η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει να φτιάξετε το δικό σας μείγμα! Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω 4 απλά βήματα για να φτιάξετε το δικό σας ιδανικό μείγμα:

Αλάτι & Ζάχαρη
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφθείτε είναι η αναλογία αλατιού και ζάχαρης.  Μεγαλύτερη αναλογία αλατιού σε σχέση με τη ζάχαρη, ταιριάζει περισσότερο σε βοδινό κρέας, ψάρι και κυνήγι. Μεγαλύτερη αναλογία ζάχαρης σε σχέση με το αλάτι, ταιριάζει συνήθως σε χοιρινό κρέας.

 

 

Πιπέρι

Το πιπέρι είναι ένα συστατικό που μπορεί πού εύκολα να συμπληρωθεί και σε ένα μαγειρεμένο φαγητό με εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα. Το πόσο καυτερό ένα φαγητό αρέσει σε κάποιον είναι ΠΟΛΥ σχετικό γι’αυτό και πάντα καλό είναι εάν μαγειρεύετε και για κάποιον άλλον εκτός του εαυτού σας να είστε φειδωλός στην ποσότητα του πιπεριού που προσθέτετε στο μείγμα σας. Υπάρχουν πολλών ειδών διαφορετικά πιπέρια. Το λευκό θεωρείτε το πιο ήπιο. Το μαύρο είναι έντονο και το κόκκινο ποικίλει από απαλό σε πολύ καυτερό. Το καγιέν είναι επίσης έντονο – όχι όσο το μαύρο- και δημιουργεί άμεσο αποτέλεσμα «καψίματος».

 

Δευτερεύοντα μπαχαρικά

Υπάρχουν μπαχαρικά που δεν έχουν τόσο έντονη γεύση και «δένουν» ουσιαστικά τα κύρια συστατικά του μίγματος σας όπως το αλάτι το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τα μπαχαρικά αυτά λόγω της πιο ήπιας γεύσης τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Κύμινο:  ιδιαίτερα αρωματικό με πιπεράτη γεύση. Ταιριάζει με βοδινό, πουλερικά, χοιρινό, ψάρι και θαλασσινά. Πάπρικα: επιλέξτε γλυκιά ή πικάντικη ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε.  Ταιριάζει με βοδινό, πουλερικά, χοιρινό, ψάρι και θαλασσινά. Τσίλι: πικάντικη και γήινη γεύση. Ταιριάζει με βοδινό, αρνί, χοιρινό, και κυνήγι.

 

Μπαχαρικά για να κάνουν τη διαφορά

Τέλος επιλέγετε τα μπαχαρικά που σας χαρακτηρίζουν. Εκείνα δηλαδή που σας αρέσουν περισσότερο και θα θέλατε να γευτείτε στο φαγητό σας. Για παράδειγμα ο κόλιανδρος ταιριάζει με βοδινό, πουλερικά, χοιρινό και αρνί. Η σκόνη σκόρδου ταιριάζει με βοδινό, πουλερικά, χοιρινό, κυνήγι και αρνί. Το τζίντζερ ταιριάζει με κυνήγι, ψάρι,θαλασσινά, χοιρινό και πουλερικά. Η ρίγανη με βοδινό , αρνί και ψάρι. Η σκόνη μουστάρδας με βοδινό, αρνί και κυνήγι.  Το θυμάρι με αρνί, ψάρι, χοιρινό και πουλερικά.

Κάντε τις δοκιμές σας και βρείτε αυτό τον συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει!

Extra tip: Χρησιμοποιείστε ένα μαντεμένιο μύλο μπαχαρικών για να τρίψετε τα μπαχαρικά σας για ακόμα πιο έντονο άρωμα. Μόλις τελειώσετε με τη σύνθεση, αποθηκεύεστε το εκεί και αφήστε το μαντέμι να κάνει τα «μαγικά» του…Όταν θα χρειαστείτε ξανά το μείγμα θα είναι το ίδιο φρέσκο όπως τη πρώτη φορά!

Leave a Reply