Τσιγαρίθρες

Για 10-12 άτομα / χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα /χρόνος ψησίματος 5 ώρες

Υλικά:

► Λίπη χοιρινού απο την κοιλιά (~5 κιλά)

► 5-6 πράσα

► Φλούδες από 2 πορτοκάλια

► Φλούδες από 1/2 λεμόνι

► Φλούδα από 1 μανταρίνι

► 1 κ.σ. Μπουκοβο

► 1 1/2 κ.σ. αλάτι

► 1 φλυτζάνι λευκό κρασί

► 1/2 μπουκάλι ξύδι (~150ml)

Εκτέλεση:

1. Μουλιάζουμε & ξεπλένουμε τα λίπη με κρύο νερό και ξύδι για περίπου μία ώρα.


2. Τα ξεβγαζουμε με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια (5εκ.).


3. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με τα κομμάτια λίπους, αφήνοντας περίπου 4 δάκτυλα κενό από το χείλος. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας σε μεσαία φωτιά (4-5) και το αφήνουμε να σιγοβράζει (5-6 ώρες).

4. Ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε τις φλούδες από τα εσπερειδοειδή.

 

5. Ξεπλένουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τον κορμό από τα πράσα.

 

 

6. Ανά διαστήματα με μία κουτάλα αφαιρούμε το λίπος από τον πάτο της κατσαρόλας, το οποίο σιγά σιγά θα λιώνει.

Αποθηκεύστε το σε ένα μεγάλο βάζο, βάλτε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε οποιδήποτε φαγητό (όπως πίτες) αντί για βούτυρο δίνοντας μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό σας.

 

7. Μετά από περίπου 5 ώρες και όταν έχει μείνει μέσα στον πάτο της κατσαρόλας το 1/5 της αρχικής ποσότητας -το οποίο πλέον έχει αρχίσει να τσιγαρίζεται- αλατίζουμε, προσθέτουμε το μπουκοβο & ανακατεύουμε. Μετά από λίγο ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τα εσπερειδοειδή με τα πράσα και το κρασί.

8. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία βράση.

9. Αφού κρυώσει είναι έτοιμο για αποθήκευση στην συντήρηση του ψυγείου.

Leave a Reply