4 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το μαχαίρι σας!

 

Όλοι οι επαγγελματίες σεφ ανα τον κόσμο έχουν μία κοινή σκέψη… «αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα εργαλείο για τη δουλειά μου αυτό θα ήταν το μαχαίρι μου». Το ίδιο λίγο πολύ ισχύει και για τους ερασιτέχνες σεφ. Μπορεί το αγαπημένο τους μαχαίρι να μην κοστίζει το ίδιο – ή μπορεί και περισσότερο- από αυτό του επαγγελματία αλλα το αποτέλεσμα του, να διευκολύνει δηλαδή την προετοιμασία του φαγητού είναι ακριβώς το ίδιο. Τι πρέπει λοιπόν να ξέρετε για να κρατήσετε το καλό σας μαχαίρι στην κουζίνα σας για μια ζωή;

Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη επιφάνεια κοπής. Πάντα είναι καλύτερα να έχετε ένα καλό ξύλο κοπής για την προετοιμασία του φαγητού σας. Οι τιμές τους έχουν μεγάλες διαβαθμίσεις οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο που ταιριάζει τόσο στην αισθητική σας όσο και στην τσέπη σας. Διαφορετικά για πιο ¨παιχνιδιάρικη¨ και οικονομική επιλογή διαλέξτε μία από πολυπροπυλαίνιο. Ποτέ μην κόβετε πάνω σε γυαλί, ανοξείδωτο,κεραμικό ή πέτρα…καταστρέφετε στην κυριολεξία τα μαχαίρια σας. Και ναι πολλοί πωλητές πάγκων μπορεί να σας πουν ότι το υλικό που διαλέξατε για την κουζίνα σας μπορεί να αντικαταστήσει και ένα ξύλο κοπής…σε αυτήν τη περίπτωση απλώς μην τους πιστέψετε… Οι χαραγματιές που δημιουργούνται στο ξύλο σας και που μάλλον δεν σας αρέσει να τις βλέπετε και πολύ, είναι αυτές που μαρτυρούν ότι έχετε διαλέξει το καλύτερο υλικό για το μαχαίρι σας. Ένα σχετικά μαλακό υλικό που προστατεύει τη λάμα του μαχαιριού σας.

 

2.       Κρατήστε τα στεγνά. Η υγρασία αδυνατίζει τη λάμα του μαχαιριού και βοηθά στη διάβρωση του ανοξείδωτο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές αιχμές επάνω της. Αμέσως μετά την χρήση του πλύνετε το με ζεστό σαπουνόνερο και στεγνώστε το με μια πετσέτα. Εννοείται ότι ένα καλό μαχαίρι δεν μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων!
3.       Αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος. Όλοι μας ξέρουμε ότι για να πάρουμε ένα μαχαίρι θα ανοίξουμε το συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα στη κουζίνα – εξ’ ού και η ονομασία του συρταριού…- πόσο λάθος είναι όμως αυτό για τα μαχαίρια-εργαλεία της κουζίνας μας. Όχι μόνο καταστρέφουμε άθελά μας τη λάμα των μαχαιριών αλλά και αυξάνουμε πάρα πολύ τον κίνδυνο ατυχημάτων. Επενδύστε λοιπόν σε ένα μπλοκ μαχαιριών που ομορφαίνει και τον πάγκο της κουζίνας σας – με ένα σπάρο 2 τρυγόνια!!!- ή σε ένα μαγνήτη τοίχου ή ακόμα και σε μία θήκη μαχαιριών για να προστατεύστε και τα εργαλεία σας αλλά και τον εαυτό σας.

4.       Κόψτε με στυλ και όχι με δύναμη. Ή αλλιώς θέλει τρόπο και όχι κόπο… Εάν συνηθίζετε να χτυπάτε με δύναμη το μαχαίρι σας πάνω στο ξύλο κοπής – κάτι σαν κρεοπώλης που κόβει με τον μπαλτά –  ή ακόμα και αν χρησιμοποιείται το μαχαίρι σας για να πάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σας και να τα ρίξετε στη κατσαρόλα  μάλλον δεν το κάνετε σωστά και το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε με πονεμένο καρπό και ώμο αλλά και με «πονεμένο» μαχαίρι. Προσπαθήσετε να μάθετε τη λικνιστική κίνηση κοπής – ένα μαχαίρι σεφ θα σας βοηθήσει σε αυτό- για να μην χρειάζεται να βάζετε δύναμη και να κόβετε ακόμη πιο γρήγορα.

Leave a Reply