Πως να ψήσω σωστά το ψάρι μου;

Διαβάσατε το άρθρο «Πως να επιλέξω ένα φρέσκο ψάρι;» και αγοράσατε από το κοντινό σας ιχθυοπωλείο το ψάρι που σας έκανε «κλικ»… γυρίσατε στο σπίτι γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση που διαλέξατε ένα φρέσκο ψάρι και ήρθε η ώρα για να το ψήσετε… κάπου εδώ μάλλον θα χρειαστεί να συνεχίσετε το διάβασμα για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας με επιτυχία και κυρίως να ικανοποιήσετε γευστικά τον ουρανίσκο σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και απολαύστε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας. Και μην ξεχνάτε ότι κάθε φορά που το δοκιμάζετε σίγουρα θα το κάνετε καλύτερο:

1.       Καθαρίστε πολύ καλά τη σχάρα σας πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο.

2.       Προετοιμάστε τη ψησταριά σας σε πολύ δυνατή θερμοκρασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου θα πρέπει να έχουμε ένδειξη στο θερμόμετρό του καπακιού πάνω από 200°C. Αφήστε τη να κάψει σε αυτή τη θερμοκρασία περίπου 5’.

3.       Την ώρα που αφήνετε να ετοιμαστεί η ψησταριά σας, προετοιμάστε και το ψάρι σας. Με ένα χαρτί κουζίνας και με ταμποναριστές κινήσεις αφαιρέστε την υγρασία από το δέρμα του. Λαδώστε το καλά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

4.       Αμέσως πριν ακουμπήσετε το ψάρι στη σχάρα λαδώστε την είτε με ένα σπρέι λαδιού είτε με ένα πινέλο σιλικόνης.

5.       Σε αυτήν τη υψηλή θερμοκρασία ακουμπήστε το ψάρι από τη μία πλευρά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία (ρυθμίστε τους καυστήρες ή απλώστε τα κάρβουνα για «πέσουν») ώστε να μην ξεπερνά πλέον τους  200°C και ψήστε το για περίπου 5-15’. Σε περίπου αυτόν το χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του, θα σας επιτρέψει να το γυρίσετε χωρίς να διαλυθεί και να αφήσει το δέρμα του επάνω στη σχάρα. Επαναλάβετε τη διαδικασία και από την άλλη πλευρά.

6.       Το ψάρι σας είναι έτοιμο!

Σχετικά με τον χρόνο ψησίματος από κάθε πλευρά, η μεγάλη απόκλιση που σας δίνουμε 5-15’ καθορίζεται αποκλειστικά από το μέγεθος του ψαριού. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποιους χρόνους ψησίματος αλλά σίγουρα η εμπειρία σας με τον καιρό θα σας δώσει το σωστότερο χρόνο!

·         Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

·         Ψάρια βάρους μέχρι 200 γρ.: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

·         Ψάρια βάρους περίπου 300 γρ.: περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

·         Ψάρια βάρους 500 – 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

·         Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.

·         Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.

Και μην ξεχνάτε εάν έχετε ψησταριά με μαντεμένιες σχάρες μετά το ψήσιμο ακολουθήστε τις οδηγίες για να τις έχετε πάντα καθαρές και χωρίς μυρωδιές.

Leave a Reply