Πώς να τσιγαρίσω σωστά το κρέας μου;

Το τσιγάρισμα του κρέατος αφορά στο 100% τη δημιουργία επιπλέον γεύσης και αρώματος στο φαγητό μας. Μόλις το κρέας ακουμπήσει  επάνω σε ένα καυτό τηγάνι, αμέσως η εξωτερική του επιφάνεια αρχίζει να καραμελώνει. Πρακτικά όταν τσιγαρίσετε το κρέας σας πριν το βάλετε στο στιφάδο σας ή στο φαγητό της κατσαρόλας, θα το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό!

Πολλοί θεωρούν ότι το τσιγάρισμα είναι ανούσιο και χρονοβόρο στάδιο κάποιων συνταγών, αφού δεν μαγειρεύει το φαγητό ούτε θωρακίζει –όπως πολλοί πιστεύουν- τα υγρά του. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί επιπλέον γεύση! Για να γίνει πιο κατανοητό το αποτέλεσμα που προσφέρει το τσιγάρισμα φανταστείτε να ψήνατε την μπριζόλα σας σε χαμηλή φωτιά -ουσιαστικά δηλαδή σαν να τη βράζατε- πριν τη φάτε. Τώρα συγκρίνετέ την με μια μπριζόλα που έχει ψηθεί σωστά και γρήγορα σε υψηλή φωτιά δημιουργώντας αυτή τη χαρακτηριστική κρούστα που μάλλον δίνει όλη τη νοστιμιά. Αν πιστεύετε ότι η δεύτερη είναι αυτή που θα διαλέγατε για να φάτε, τότε μάλλον δεν χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα για να πειστείτε ότι το τσιγάρισμα του κρέατος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού σας.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε να τσιγαρίσετε το κρέας σας, διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες και απλές συμβουλές για να το κάνετε σωστά:

1.       Σιγουρευτείτε ότι το τηγάνι σας έχει κάψει! Η υψηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει αυτό το καραμέλωμα της εξωτερικής επιφάνειας του κρέατος. Αποφύγετε τα αντι-κολλητικά τηγάνια και προτιμείστε ένα τηγάνι από μαντέμι ή ανοξείδωτο χάλυβα. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και αφήστε το τηγάνι επάνω στο μάτι.

2.        Όσο το τηγάνι  ζεσταίνεται, στεγνώστε το κρέας σας ταμπονάροντας το με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Όταν το λάδι αρχίσει να καίει και ελαφρώς να καπνίζει προσθέστε το κρέας.

3.       Χρησιμοποιείστε λίγο λάδι! Το λάδι που χρειάζεστε είναι τόσο ώστε να δημιουργήσετε μία πολύ λεπτή στρώση σε όλο το τηγάνι. Δεν χρειάζεται να βάλετε περισσότερη ποσότητα.

4.       Μην παραγεμίζετε το τηγάνι! Εάν θέλετε να τσιγαρίσετε ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος χρησιμοποιείστε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο για να το χωρέσει χωρίς να στριμώχνεται. Εάν τσιγαρίζετε μικρά κομμάτια αφήστε λίγα εκατοστά κενό μεταξύ τους και μην τα κολλάτε για να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

5.       Μην βιάζεστε! Είναι σίγουρο ότι όλοι θα μπουν στον πειρασμό να σηκώνουν κάθε τόσο το κρέας από το τηγάνι για να το «ελέγξουν»… Προσπαθήστε να συγκρατηθείτε και να μην το κάνετε. Το σωστό τσιγάρισμα απαιτεί συνεχή επαφή με το τηγάνι για λίγα λεπτά. Μόλις το κρέας έχει τσιγαριστεί δεν θα χρειαστεί να το «ξεκολλήσετε» εσείς από το τηγάνι αλλά θα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς καμία δυσκολία. Για να το ελέγξετε, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το τηγάνι σας. Εάν μετακινηθεί το κρέας είναι έτοιμο και μπορείτε να το γυρίσετε από την άλλη πλευρά.

         

6.       Αυτό ήταν όλο! Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε το μαγείρεμα σας ανάλογα με τη συνταγή.

Leave a Reply