Pizza stone – πως το καθαρίζω;

Αποφασίσατε να γίνετε ένας μικρός – ή μεγάλος- σεφ στην κουζίνα σας και ξεκινήσατε να πειραματίζεστε με τη δημιουργία πίτσας. Αγοράσατε τα υλικά της αρεσκείας σας, φτιάξατε τη ζύμη και τη ψήσατε στο καινούριο σας pizza stone…το αποτέλεσμα λογικά σας δικαίωσε και ακόμα κι αν δεν είχε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα με την πρώτη δοκιμή μόνο και μόνο η ευχαρίστηση της δημιουργίας αλλά και η γνώση των αγνών υλικών που μόλις καταναλώσατε σίγουρα σας έχει γεμίσει με χαρά! Το μόνο αρνητικό της όλης προσπάθειας είναι τα σημάδια που εμφανίστηκαν στο μέχρι πρότινος πεντακάθαρο Pizza stone σας…
Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά μια πέτρινη πλάκα ψησίματος έχουν σίγουρα αναρωτηθεί αν η «βρώμικη» αυτή επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ή απλώς θα πρέπει να πεταχτεί… Η απάντηση εδώ είναι πολύ απλή: φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι πλάκες ψησίματος είναι φτιαγμένες ουσιαστικά από πυλό – κεραμικό υλικό – και διατηρούν όλες τις φυσικές ιδιότητες μίας πέτρας. Έχουν δηλαδή πόρους και θερμικές ιδιότητες. Στη πράξη αυτό που κάνει η πλάκα είναι να απορροφά την υγρασία της ζύμης κατά το ψήσιμο και να της δίνει αυτή την υπέροχη ξεροψημένη όψη και γεύση! Η πορώδης ιδιότητα αυτή όμως έχει και τα αρνητικά της… οτιδήποτε ακουμπήσει την επιφάνεια της απορροφάται. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά τη χρήση είναι πολύ πιθανό να δείτε μαύρα σημάδια επάνω της. Τα σημάδια αυτά προέρχονται από τη σάλτσα ή το τυρί ή το λάδι, που ξεγλίστρησε από την ζύμη και απλώθηκε επάνω στην πλάκα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πλάκα σας θα είναι  πλέον έτσι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η χρησιμοποιημένη όψη της απλώς μαρτυρά το αυτονόητο… ότι την χρησιμοποιείτε και την απολαμβάνετε! Το pizza stone «εργάζεται» σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε για τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχουν φυλακιστεί σε αυτό. Τα πάντα σκοτώνονται πριν καν ακουμπήσετε επάνω τη ζύμη σας – με δεδομένο ότι τη χρησιμοποιείτε σωστά δηλαδή την αφήνετε να προθερμανθεί μαζί με την ψησταριά σας και την αφήνετε σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 10’. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθείτε κάθε φορά προκειμένου να διατηρείτε το pizza stone σε καλή κατάσταση:

1.       Αφήστε το pizza stone σας να κρυώσει εντελώς μέσα στη ψησταριά σας. Μην ξεχνάτε ότι οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μπορούν να το σπάσουν. Αν λοιπόν από τους 200+°C που έχει μέσα στη ψησταριά, το βγάλετε και το ακουμπήσετε σε έναν μαρμάρινο για παράδειγμα πάγκο, το πιο πιθανό είναι να ανοίξει η πλάκα στα δύο.

 

2.       Μόλις κρυώσει εντελώς ξύστε την επιφάνεια του με μία σπάτουλα ή μία ξύστρα για κεραμικές επιφάνειες που έχετε στην κουζίνας σας. Αυτό είναι απαραίτητο μόνο εάν έχουν πέσει μεγάλα κομμάτια από τα υλικά που χρησιμοποιήσατε και έχουν καεί.

3.       Καθαρίστε το με ένα καθαρό πανί για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των φαγητών που έχουν μείνει επάνω του μετά το ξύσιμο.

4.       Κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε γυρίστε την ανάποδα. Με τον τρόπο αυτό κάθε φορά η μια επιφάνεια θα έρχεται σε κοντινή επαφή με τη θερμότητα του καυστήρα και άρα θα αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερη θερμοκρασία. Φανταστείτε ότι θα κάνετε λοιπόν μία μίνι πυρόλυση στο Pizza stone σας κάθε φορά που μαγειρεύετε χωρίς κόπο.

Στις οδηγίες πολλών Pizza stone θα δείτε να αναγράφεται ότι μπορείτε να τα πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο χωρίς να τα βυθίσετε όμως ποτέ σε νερό. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το προτείνουμε αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να το αναφέρουμε σαν εναλλακτική… Εάν επιλέξετε να το κάνετε κι εσείς να ξέρετε ότι σίγουρα δεν θα καταστρέψετε την πλάκα σας αλλά το πιο πιθανό είναι ότι την επόμενη, αν όχι τις επόμενες φορές που θα τη χρησιμοποιήσετε η πίτσα σας θα έχει μία επιπλέον γεύση σαπουνιού…!!! Μην ξεχνάτε αυτό που είπαμε από την αρχή. Το υλικό είναι πορώδες και απορροφά οτιδήποτε «βρεθεί στο δρόμο του»! Για το λόγο αυτό και μόνο θα πρέπει κάποιος να το σκεφτεί πολύ πριν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποιο χημικό…

Leave a Reply