Ξύλα Καπνίσματος Φαγητού

Ρίξτε μία ματιά στα πιο συνηθισμένα ξύλα καπνίσματος που θα βρούμε στην Ελληνική αγορά, με τι συνδυάζονται και τι γευστικό αποτέλεσμα θα φέρουν στο ψητό μας.

Είδος ξύλου: Χαρακτηριστικά: Ταιριάζει με:
Apple/ Μήλιά Ελαφρώς γλυκιά γεύση αλλά με παχιά φρουτώδη καπνιστή γεύση. Σερβίρετε το καπνιστό φαγητό σας με συνοδευτικό από το ίδιο φρούτο για να τονίσετε ακόμα περισσότερο τη γεύση του. Μοσχάρι, κοτόπουλο, κυνήγι, χοιρινό (ιδιαίτερα ζαμπόν)
Cherry/ κεράσιά Ελαφρώς γλυκιά γεύση αλλά με φρουτώδη καπνιστή γεύση. Σερβίρετε το καπνιστό φαγητό σας με συνοδευτικό από το ίδιο φρούτο για να τονίσετε ακόμα περισσότερο τη γεύση του. Όλα τα είδη κρέατος.
Hickory/ αγριοκαρυδιά Πικάντικη, καπνιστή γεύση που μοιάζει με μπέικον. Η πιο συνηθισμένη γεύση καπνίσματος. Όλα τα είδη κρέατος αλλά περισσότερο με το χοιρινό και τα παιδάκια.
Jack Daniel’s Ξύλο που προέρχεται 100% από τα δρύινα βαρέλια που φτιάχνεται το ποτό Jack Daniel’s. Προσθέτει μία χαρακτηριστική γεύση το μοσχάρι και το κοτόπουλο σας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γήρανσης  του ποτού, τα βαρέλια μετατρέπονται σε ξύλα καπνίσματος. Όλα τα είδη κρέατος αλλά περισσότερο με το χοιρινό και τα παιδάκια.
Maple / σφένδαμος Ήπια καπνιστή, κάπως γλυκιά γεύση. Τα ροκανίδια από σφένδαμο, προσθέτουν μια γλυκιά, λεπτή γεύση που ενισχύει τη γεύση των πουλερικών και του κυνηγιού. Καπνίστε ένα ψητό χοιρινό με αυτά για μία συγκλονιστική εμπειρία γεύσης. Χοιρινό, κοτόπουλο, τυρί, λαχανικά και κυνήγι.
Mesquite / μιμόζα Ισχυρή γήινη γεύση. Ένα από τα δημοφιλέστερα ξύλα, η μιμόζα είναι ένα καχεκτικό δέντρο που φύεται στη νοτιοδυτική Αμερική. Με πιο γλυκιά και απαλή γεύση από το Hickory, είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα για γεύματα πλούσια σε γεύση όπως μία μπριζόλα, μία πάπια ή αρνί. Όλα τα είδη κρέατος αλλά περισσότερο με το χοιρινό και τα περισσότερα λαχανικά.
Mulberry / Μουριά Η μυρωδιά είναι γλυκιά και θυμίζει αυτή του μήλου. Σερβίρετε το καπνιστό φαγητό σας με συνοδευτικό από το ίδιο φρούτο για να τονίσετε ακόμα περισσότερο τη γεύση του. Μοσχάρι, κυνήγι, πουλερικά, χοιρινό (ιδιαίτερα με ζαμπόν)
Oak
(White)
/ Λευκή δρύς
Ένα από τα πιο δημοφιλή ξύλα με βαριά καπνιστική γεύση Κόκκινα κρέατα, χοιρινό, ψάρι και κυνήγι.
Orange / Πορτοκαλιά Μεσαίας έντασης καπνιστή και λίγο φρουτώδη γεύση. Μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά.
Pecan / Ελαιοκαρυδιά Παρεμφερής γεύση με το Hickory, αλλά όχι τόσο δυνατή. Είναι το τέλειο συμπλήρωμα για τη γαλοπούλα αλλά και για όλα τα πουλερικά. Σχεδόν με τα πάντα.
Walnut
(English)
 / Καρυδιά (Αγγλική)
Πολύ βαριά καπνιστή γεύση που συνήθως την αναμιγνύουν με μία ελαφρότερη όπως είναι το Pecan ή  το Apple. Ίσως πικρίσει στη γεύση αν χρησιμοποιηθεί μόνη της. Κόκκινο κρέας και κυνήγι.

Leave a Reply