Η καλύτερη ψησταριά υγραερίου!

Επιλέγοντας την καλύτερη ψησταριά υγραερίου για τις ανάγκες μου…

Ποια τελικά είναι τα κριτήρια για να επιλέξω μια ψησταριά υγραερίου που θα μου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα ψησίματος, χωρίς πολλές αναφλέξεις, θα μου επιτρέψει να ψήσω πίτσα, ψωμί, ή ένα ολόκληρο κομμάτι μεγάλο κρέας (π.χ.: χοιρινό κότσι) και θα κρατήσει πολλά πολλά χρόνια;;;

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και σε άλλα πολλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ψησταριά “φύλλο και φτερό”… Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Καυστήρες:

Οι καυστήρες είναι η καρδιά ενός μπάρμπεκιου. Για αυτό πρέπει να προτιμήσουμε είτε χυτούς (ανεβάζοντας βέβαια πολύ παραπάνω το αρχικό κόστος αγοράς), αλλά προσφέροντας τη μεγαλύτερη μακροζωία, είτε ανοξείδωτους καυστήρες, και σίγουρα όχι απλή λαμαρίνα (συνήθως γαλβανιζέ), η οποία πολύ πιο σύντομα από τους ανοξείδωτους θα διαβρωθεί/ οξειδωθεί, δημιουργώντας ανασφάλεια ως προς την σωστή και ασφαλή καύση του υγραερίου.

Ο αριθμός των καυστήρων εξαρτάται κυρίως από την επιφάνεια ψησίματος που πρέπει να καλύψουμε… όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια ψησίματος, τόσο περισσότεροι πρέπει να είναι οι καυστήρες και να δίνουν μεγαλύτερη θερμική ισχύ!

Για μία χρήση όπου θα κάνουμε μόνο άμεσα ψησίματα, μία επιφάνεια περίπου στα 2000cm3 καλύπτει τις ανάγκες μας για ψήσιμο μέχρι και για 8-10 άτομα.

Αν έχουμε σαν σκοπό/ στόχο να εμπλακούμε σε έμμεσο ψήσιμο και κάπνισμα φαγητού, τότε σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε σε ένα μπάρμπεκιου με μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος και τουλάχιστον 3 καυστήρες.

Κάδος & Καπάκι:

Αν ο καυστήρας αποτελεί την καρδιά ενός μπάρμπεκιου τότε ο κάδος και το καπάκι του μπάρμπεκιου μας είναι η ραχοκοκαλιά του! Πάντα κοιτάμε αυτά τα δύο μέρη να είναι χυτά, χωρίς ενώσεις, και με τις λιγότερες κολλήσεις, βίδες, βαψίματα κτλ… για να δώσει στην ψησταριά μας πραγματική μακροζωία!

Οι ψησταριές με κολλήσεις βαφές, ή με βίδες είναι πολύ πιθανόν μετά από λίγα χρόνια να αρχίζουν σκουριάζουν ή να ξεφλουδίζει το χρώμα στις ενώσεις/ κολλήσεις…

Προτιμήστε λοιπόν κάδο και καπάκι χυτό για να έχετε το μπάρμπεκιου σας πάντα καινούργιο! Σκεφτείτε ότι υπάρχουν εταιρείες όπως η Broil King με χυτό κάδο και καπάκι που δίνουν εφόρου ζωής εγγύηση στα δύο αυτά μέρη!

Απορρίψτε κατηγορηματικά επίπεδο καπάκι για το μπάρμπεκιου σας και προτιμήστε γαστροειδές με θερμόμετρο, γιατί έτσι θα έχετε πολλά-πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

·         Όσο και αν σας κάνει εντύπωση θα σας λύσει τα χέρια στο καθάρισμα της ψησταριάς σας… το πώς μπορείτε να το δείτε εδώ.

·         Θα σας επιτρέψει να ψήνετε πράγματα που ποτέ δεν είχατε φανταστεί, όπως ψωμί, γλυκά, ένα ολόκληρο κοτόπουλο, κότσι χοιρινό και οτιδήποτε άλλο θα ψήνατε στην ηλεκτρική σας κουζίνα αλλά πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο οικονομικά και με αποτέλεσμα γεύσης σαν σε ξυλόφουρνο.

·         Θα σας επιτρέψει να ψήσετε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο νόστιμα ακόμα και το πιο απλό όπως μία κόντρα μπριζόλα!

Σχάρες Ψησίματος:

Ένα επίσης ζωτικής σημασίας μέρος του μπάρμπεκιου σας για το αποτέλεσμα στο ψήσιμο αλλά και για την μακροζωία είναι η σχάρα ψησίματος σας.

Εδώ θα βρούμε πιο οικονομικές λύσεις με σιδερένιες σχάρες που έχουν υποστεί επισμάλτωση (εμαγιέ), οι οποίες ενώ φαίνονται εύκολες στον καθαρισμό επειδή είναι με λεία επιφάνεια, τελικά σε βάθος χρόνου φθείρονται και δεν μας δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα ψησίματος.

Δεύτερον θα συναντήσουμε σχάρες ψησίματος από ανοξείδωτο χάλυβα, που είναι εύκολες στον καθαρισμό, δίνουν μακροζωία και προσφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα ψησίματος.

Τελευταία αλλά ίσως καλύτερη σαν επιλογή ψησίματος είναι να αποκτήσετε μία ψησταριά με μαντεμένιες σχάρες (όχι επισμαλτωμένο μαντέμι). Το κόστος απόκτησης μαντεμένιων σχαρών είναι σίγουρα αρκετά μεγαλύτερο από τις εμαγιέ και περίπου το ίδιο με τις ανοξείδωτες, αλλά μία μαντεμένια σχάρα είναι ο πρωταθλητής στο συνδυασμό μακροζωία – καθαριότητα- αποτέλεσμα ψησίματος.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα μαντεμένια σκεύη, διαβάστε στο forum μας psistis.gr στην κατηγορία: Μαντεμένια Σκεύη.

Αντιφλογιστικές σχάρες:

Σίγουρα κατά την επιλογή του μπάρμπεκιου σας θα χρειαστεί να ελέγξτε τι κρύβεται ανάμεσα στις σχάρες ψησίματος σας και στους καυστήρες…

Αποφύγετε τις ηφαιστειακές πέτρες και προτιμήστε τις αντιφλογιστικές σχάρες! Να γιατί…

Ηφαιστειακές Πέτρες:

Τις ηφαιστειακές πέτρες θα τις συναντήσουμε συνήθως σε παλιάς τεχνολογίας μπάρμπεκιου ή σε καταργημένους κωδικούς. Ο ρόλος τους ήταν διπλός:

Α. Αναλάμβαναν να κατανέμουν ομοιόμορφα τη θερμοκρασία στο χώρο ψησίματος μας και

Β. Να απορροφήσουν τα λάδια/ λίπη από το φαγητό μας, ώστε να μην πέφτουν επάνω στις φλόγες μειώνοντας έτσι τις αναζωπυρώσεις….

Οι ηφαιστειακές πέτρες είναι πυλός (χώμα) ο οποίος έχει την ιδιότητα αλλά και την ικανότητα να απορροφά τα λάδια / λίπη εσωτερικά και να τα διασπάει… κάτι σαν τις καταλυτικές επιφάνειες που έχουν κάποια μοντέλα ηλεκτρικών κουζινών (για όσους γνωρίζουν). Βέβαια όλα κυλάνε καλά μέχρι αυτές οι πέτρες να φτάσουν σε σημείο κορεσμού (όπως όλα άλλωστε στον πλανήτη Γη!). Από εκεί και πέρα με το που πέφτει το λίπος επάνω τους, οι πέτρες παίρνουν φωτιά και κατα συνέπεια λειτουργούν αντίθετα από ότι προορίζονταν αρχικά!

Αντιφλογιστικές σχάρες:

Πλέον η τεχνολογία στην προστασία από τις αναφλέξεις ακούει στο όνομα αντιφλογιστικές σχάρες, οι οποίες και αυτές είναι ακριβώς ανάμεσα στους καυστήρες και στις σχάρες ψησίματος μας και αναλαμβάνουν να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τις ηφαιστειακές πέτρες. Δηλαδή διαχέουν την θερμοκρασία ομοιόμορφα στην επιφάνεια ψησίματος μας, οπότε είμαστε σίγουροι ότι η μπριζόλα μας θα ψηθεί το ίδιο καλά όπου και να την ακουμπήσουμε επάνω στη σχάρα μας. Και επιπλέον μειώνουν τις αναφλέξεις από τα λίπη/ λάδια του φαγητού μας που στάζουν προς τους καυστήρες, αφού η θερμοκρασία που αναπτύσσουν είναι τόσο υψηλή, ώστε τα υγρά που πέφτουν επάνω στις αντιφλογιστικές σχάρες να εξατμίζονται δίνοντας στο φαγητό μας έξτρα υγρασία και άρωμα!

Περιφερειακά:

Στα περιφερειακά ενός μπάρμπεκιου ελέγξτε:

·         αν η ψησταριά υγραερίου σας, σας δίνει ράφια πτυσσόμενα ή όχι και αν τελικά για εσάς είναι θετικό ή όχι το πτυσσόμενο ράφι,

·         αν υπάρχει πλευρική εστία που θα σας επιτρέψει να φτιάξετε τηγανιτές πατάτες, συνοδευτικές σάλτσες ή οτιδήποτε άλλο βάλει ο νου σας.

·         Αν στην τιμή υπάρχει και γκριλ στην πίσω πλευρά μαζί με μοτέρ και σούβλα, ή οποιοδήποτε έξτρα αξεσουάρ μπορεί να σας προσφέρει εξτρά πλεονεκτήματα κατά την διάρκεια ψησίματος.

Τελικά το σημαντικότερο όλων επιλέγοντας ένα μπάρμπεκιου υγραερίου είναι να δείτε αυτή την κίνηση ως πραγματική επένδυση για τα επόμενα 10-15 χρόνια και να επενδύσετε σε μία επώνυμη κατασκευάστρια εταιρεία που σας δίνει εγγύηση πολλών χρόνων, καλή ποιότητα κατασκευής, ασφάλεια στην χρήση και κάλυψη σε οποιοδήποτε ανταλλακτικό και αν χρειαστείτε ακόμα και μετά από μία 20ετία!

Leave a Reply