Η καλύτερη ψησταριά κάρβουνου!

Ποια τελικά είναι τα κριτήρια για να επιλέξω μια ψησταριά κάρβουνου που θα μου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα ψησίματος, θα μου επιτρέψει να ψήσω ακόμα και πίτσα, ψωμί, ή ένα ολόκληρο κομμάτι μεγάλο κρέας (π.χ.: χοιρινό κότσι) και θα κρατήσει πολλά πολλά χρόνια;

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και σε άλλα πολλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ψησταριά κάρβουνου «φύλλο και φτερό…». Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά σε αυτά που κάνουν μία ψησταριά κάρβουνου καλύτερη από μία άλλη…

Ποιότητα & πάχος μετάλλου:

Στην αγορά θα βρούμε πολλές ψησταριές κάρβουνου, ίσως γιατί θεωρητικά η τεχνογνωσία για την κατασκευή μιας ψησταριάς κάρβουνου να μην είναι τόσο μεγάλη όσο για μία υγραερίου… παρόλα αυτά αγοράζοντας μία ψησταριά κάρβουνου θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο κάδος και το καπάκι της ψησταριάς μας. Ψηλαφίστε τα δύο μέρη και προσπαθήστε να αισθανθείτε την «τελειότητα» της βαφής, καθώς και την στιβαρότητα και την καλή ποιότητα του μετάλλου. Μία ψησταριά κάρβουνου που έχει ατέλειες στην βαφή είναι σίγουρο ότι το χρώμα της μετά από λίγο καιρό θα αρχίσει να έχει προβλήματα με οξειδώσεις και ξεφλουδίσματα. Επίσης αν το πάχος του μετάλλου είναι πολύ ψιλό, τότε είναι σίγουρο ότι το ψήσιμο μας και ο χρόνος ψησίματος θα επηρεάζεται άμεσα από την υγρασία, τον αέρα και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος που έχει τη μέρα που θέλουμε να ψήσουμε.

Μία ιδανική ψησταριά κάρβουνου πρέπει να έχει τέλεια φινιρισμένο αποτέλεσμα στην επισμάλτωση μέσω ηλεκτροστατικής βαφής, ψημένη σε θερμοκρασίες άνω των 800º C, που αυτό θα μας προσφέρει μακροζωία στο χρώμα της ψησταριάς μας, απαλλαγμένη από το φόβο σκουριών και ξεφλουδίσματος!

Επίσης μία ψησταριά με σωστό πάχος καλής ποιότητας μετάλλου θα μας δώσει πολύ πιο γρήγορα, άρα και πιο νόστιμα αποτελέσματα ψησίματος, αφού η θερμοκρασία θα εγκλωβίζεται μέσα στην ψησταριά μας, ανεπηρέαστη από τα καιρικά φαινόμενα!

Καπάκι Ψησταριάς:

Θα ψήνατε ποτέ σε έναν ηλεκτρικό φούρνο με ανοιχτή την πόρτα; Γιατί λοιπόν να επιλέξετε ψησταριά χωρίς καπάκι;

Το καπάκι σε μία ψησταριά κάρβουνου είναι το ίδιο σημαντικό όσο και σε μία ψησταριά υγραερίου. Άρα προτιμάμε μία ψησταριά κάρβουνου που θα έχει καπάκι και πάντα μα πάντα ψήνουμε με κλειστό καπάκι! Οι λόγοι απλοί:

α)      Εάν ψήνουμε στην ψησταριά μας με ανοιχτό καπάκι, αρχικά έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση σε καύσιμη ύλη (κάρβουνα ή υγραέριο), γιατί η θερμοκρασία δεν εγκλωβίζεται μέσα στην ψησταριά μας, αλλά χάνεται στην ατμόσφαιρα.

β)      Επιπλέον ο χρόνος που θα δαπανήσουμε θα είναι περισσότερος.

γ)       Τελευταίο αλλά τελικά ίσως το σημαντικότερο είναι ότι το αποτέλεσμα ψησίματος δεν θα είναι το ίδιο γευστικό και ζουμερό αν ψήσουμε με ανοιχτό καπάκι, από ότι να ψήναμε με κλειστό καπάκι. Σκεφτείτε ότι όσο περισσότερη ώρα αφήνουμε το φαγητό μας να «καθίσει» επάνω σε μία φωτιά τόσο περισσότερο στραγγίζει από τα υγρά του άρα και από όλη τη νοστιμιά του.

Επίλέξτε λοιπόν μια ψησταριά κάρβουνου με μεγάλο γαστροειδές καπάκι που θα σας επιτρέψει να ψήσετε γρήγορα και νόστιμα από μία μπριζόλα μέχρι μία μεγάλη γαλοπούλα!

Αεραγωγοί:

Μια ψησταριά με κάρβουνα για να λειτουργήσει άριστα θα χρειαστεί μία είσοδο και μία έξοδο του αέρα (οξυγόνου) που θα δίνει «ζωή» στα κάρβουνα μας ώστε όχι μόνο να μην σβήσουν αλλά να αποδώσουν και τα μέγιστα. Οι συγκεκριμένοι δύο αεραγωγοί είναι καλύτερα να βρίσκονται: ο ένας κάτω από τα κάρβουνα μας και ο άλλος επάνω στο καπάκι της ψησταριάς μας. Ψήνουμε πάντα με τον κάτω αεραγωγό ανοιχτό και τον πάνω τον ρυθμίζουμε έτσι ώστε να ελέγχουμε την θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα. Όσο περισσότερο ανοιχτό έχουμε τον αεραγωγό στο καπάκι, τόσο περισσότερο οξυγόνο θα υπάρχει μέσα στο μπάρμπεκιού μας, τόσο καλύτερα θα γίνεται η καύση και άρα τόσο πιο υψηλή θερμοκρασία θα έχουμε στη ψησταριά μας. Ανάλογα με το πόσο θέλουμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία απλά κλείνουμε και λίγο παραπάνω τον αεραγωγό από το καπάκι της ψησταριάς μας και περιμένουμε…

Μηχανισμός Καθαρισμού:

Μια ψησταριά κάρβουνου χρειάζεται ένα μηχανισμό καθαρισμού για να απαλλαγούμε εύκολα από τη στάχτη που έχει δημιουργηθεί κατά το ψήσιμο. Επιλέξτε μία ψησταριά που θα έχει ένα δίσκο συλλογής της στάχτης, ή ακόμα καλύτερα ένα κάδο συλλογής, που θα σας επιτρέπει να μαζεύεται εκεί τη στάχτη σας ακόμα και μετά από πολλά πολλά ψησίματα! Σε πολλά καταστήματα θα βρείτε ψησταριές, στις οποίες ο καθαρισμός γίνεται αφαιρώντας όλα τα εσωτερικά μέρη της ψησταριάς κάτι το οποίο σίγουρα είναι χρονοβόρο και βαρετό. Τουλάχιστον αν πρέπει να γίνεται κάθε φορά! Επιλέξτε λοιπόν μία ψησταριά κάρβουνου που καθαρίζει εύκολα (με 2-3 κινήσεις) τον κάδο και συλλέγει την στάχτη μακριά από τη σχάρα για τα κάρβουνα και τη σχάρα ψησίματος, επιτρέποντας τη σωστή λειτουργία και καύση των κάρβουνων.

Σχάρες:

Οι αναμνήσεις πολλών από εμάς λέγοντας ψησταριά κάρβουνου, μας φέρνει στο μυαλό έναν παλιό θερμοσίφωνα, «σκισμένο» στη μέση. Πλέον οι ψησταριές κάρβουνου είναι «λίγο» διαφορετικές από αυτό που όλοι θυμόμαστε…. Κατά την αγορά της καινούργιας σας ψησταριάς κάρβουνου επιλέξτε να έχει δύο σχάρες. Η μία είναι η κλασσική σχάρα ψησίματος, όπου επάνω εκεί θα ακουμπήσουμε το φαγητό μας για να ψηθεί και άλλη μία η οποία πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την σχάρα ψησίματος μας. Σε αυτήν θα ακουμπήσουμε επάνω τα αναμμένα κάρβουνα ώστε να οξυγονώνεται όσο καλύτερα γίνεται για να μας δώσουν το μέγιστο της απόδοσης τους. Ελέγξτε ώστε το πάχος της σχάρας για τα κάρβουνα να είναι ικανοποιητικά «χονδρό» ώστε να αντέξει αρκετά παραπάνω καιρό την φωτιά!

Περιφερειακά:

Στα περιφερειακά μίας ψησταριάς κάρβουνου ελέγξτε:

·         Να είναι τροχήλατη με μεγάλους τροχούς, ώστε να σας διευκολύνει στις μετακινήσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας,

·         Να έχει μεγάλες θερμοπλαστικές λαβές μεταφοράς,

·         Θερμόμετρο στο καπάκι για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας,

·         Και η γενική ποιότητα των υλικών κατασκευής να είναι η καλύτερη. Αυτό σίγουρα θα προσφέρει μακροζωία στο μπάρμπεκιού σας.

Επειδή μία ψησταριά κάρβουνου δεν την αντικαθιστούμε κάθε ένα ή δύο χρόνια όπως ίσως γίνεται με ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ρολόι, επενδύσετε σε ένα επώνυμο μπάρμπεκιου που θα σας δώσει εγγύηση μέχρι και 10 χρόνια και θα σας παρέχει τα τέλεια αξεσουάρ ψησίματος οποτεδήποτε τα χρειαστείτε αναδεικνύοντας σας στον τέλειο ψήστη! Άλλωστε όσο πιο πολλά χρόνια είναι η εγγύηση ενός προϊόντος, τόσο περισσότερο ενδιαφέρετε ο κατασκευαστής του προϊόντος για τη δική σας ικανοποίηση.

Leave a Reply