Ακόνισμα μαχαιριού

Αγοράσατε το αγαπημένο σας μαχαίρι, εκείνο που είχατε «βάλει στο μάτι» εδώ και καιρό… το πήρατε στα χέρια σας, το θαυμάσατε, το επιδείξατε σε φίλους και γνωστούς και φυσικά το χρησιμοποιήσατε σε κάθε ευκαιρία που σας δόθηκε… και πλέον είστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα όλων των μαχαιριών ανεξάρτητα από την προέλευσή του και την τιμή του… δεν κόβει πλέον όπως την πρώτη ημέρα! Και τώρα τι κάνετε?

Μην ανησυχείτε υπάρχει λύση και μάλιστα μία για κάθε τύπο χρήστη. Ερασιτέχνη, επαγγελματία, έμπειρο ή άπειρο. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν το μαχαίρι σας για να γιατρευτεί και να ανακτήσει τη χαμένη του δόξα είναι να ακονιστεί. Οι λεπίδες όλων των μαχαιριών όπως γράψαμε ήδη, μετά από κάποια χρήση χάνουν  μέρος της αιχμηρότητάς τους και δεν κόβουν το ίδιο καλά όπως στην αρχή. Αυτό σημαίνει πως δεν αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα καλό μαχαίρι? Όχι, απεναντίας. Απλώς η διευκρίνιση γίνεται προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες λανθασμένες προσδοκίες υπάρχουν… Η αρχική ποιότητα κατασκευής τους φυσικά και παίζει ρόλο σε πάρα πολλά θέματα όπως το κράτημα, το βάρος, το ζύγισμα του μαχαιριού. Η ίδια η λεπίδα ανάλογα με την ποιότητά της διατηρεί την αιχμηρότητά της για περισσότερο χρόνο αυξάνοντας την απόσταση ανάμεσα στα ακονίσματα που θα χρειαστεί.

Πίσω στη λύση μας λοιπόν…

Ακόνισμα για όλους. Η πιο εύκολη και ίσως η πιο σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα λύση είναι η αγορά ενός χειροκίνητου ή ηλεκτρικού ακονιστηριού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιου είδους εργαλείων στην αγορά και σίγουρα ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου ακονιστηριού είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις κάποιος για να ακονίσει το μαχαίρι του. Συνήθως έχουν δύο υποδοχές λεπίδας, μία για πιο έντονο ακόνισμα εάν το μαχαίρι μας «υποφέρει» ή μία για πιο ελαφρύ ακόνισμα ή για το τελικό του φινίρισμα. Η κλίση ακονίσματος είναι φιξαρισμένη καθώς και το μέσο (πέτρες συνήθως) προεπιλεγμένο οπότε η ζωή μας γίνεται πολύ εύκολη. Επιπλέον το αποτέλεσμα  που δίνουν είναι πολύ καλό.

 

Ακόνισμα για τους λίγο πιο έμπειρους. Η επόμενη επιλογή είναι η χρήση ενός μασατιού. Το μασάτι είναι μία μεταλλική ράβδος πάνω στην οποία ουσιαστικά σέρνετε το μαχαίρι σας. Η τριβή των δύο μετάλλων ακονίζει τη λεπίδα σας και την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε σε αυτή την περίπτωση είναι η κλίση της λεπίδας κατά το ακόνισμα.

Ακόνισμα για λίγους. Οι πέτρες ακονίσματος με λάδι ή νερό είναι ίσως ο πιο «δύσκολος» τρόπος που μπορείτε να επιλέξετε αλλά και ο πιο ακριβής. Επιλέγετε  τον αριθμό των κεραμικών κόκκων που επιθυμείτε ( αυτός ο περίεργος αριθμός που αναγράφεται επάνω στην πέτρα…) και ακονίζεται το μαχαίρι σας στην βρεγμένη επιφάνεια της πέτρας. Με μία πέτρα μπορείτε να φτιάξετε μια λεπίδα μαχαιριού σχεδόν από την αρχή -ξεκινώντας από τα 300 grids και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι τα 8000grids. Είναι ο πιο επαγγελματικός τρόπος με τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά χρειάζεται επιπλέον γνώσεις σχετικά με την κλίση της λεπίδας τη σκληρότητα του κάθε μαχαιριού που  ακονίζουμε κάθε φορά και αρκετές ώρες προπόνησης…

Όπως είδατε λύσεις υπάρχουν για όλους! Διαλέξτε εκείνη που σας ταιριάζει και κρατήστε κοντά σας το αγαπημένο σας μαχαίρι για μία ζωή!

Leave a Reply