Μία εισαγωγή στον κόσμο του μαντεμιού…

Μαντεμένια Σκεύη ένας πραγματικός θησαυρός…

Έχετε ποτέ ευχηθεί να βρείτε έναν χαμένο θησαυρό; Πολλοί από εμάς το έχουν κάνει και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρυμμένα πειρατικά μπαούλα που περιμένουν να βγουν στην επιφάνεια… Ο «θησαυρός» όμως για τον κάθε έναν από εμάς είναι κάτι διαφορετικό και για πολλούς είναι ένα μαντεμένιο σκεύος!

Τα μαντεμένια σκεύη – γάστρες, κατσαρόλες και τηγάνια- χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια  και πολλά περνούν από γενιά σε γενιά. Στη σημερινή εποχή όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πώς να τα φροντίσουν να τα καθαρίσουν και να τα επαναφέρουν, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των «κυνηγών θησαυρού» που περιμένουν να τα επαναφέρουν στην ζωή!

Οι συμβουλές στα άρθα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε αλλά και να διατηρήσετε το μικρό σας θησαυρό, το αγαπημένο σας μαντεμένιο σκεύος, για μία ζωή!

Γιατί όμως να επιλέξετε ένα μαντεμένιο σκεύος;

Το μαντεμένιο σκεύος ουσιαστικά είναι χυτοσίδηρος! Για την ακρίβεια είναι κράμα σιδήρου με άνθρακα, πυρίτιο κτλ, το οποίο κράμα χυτεύεται σε καλούπια και μας δίνει τα γνωστά σε σχήμα τηγάνια, κατσαρόλες, πλάκες κτλ.

3030

Το μαντεμένιο σκεύος (όχι το επισμαλτωμένο) λόγω της πορώδους συστασής του, έχει τις εξής ευεργετικές ιδιότητες για την μαγειρική:

1.       Θερμαίνεται ομοιόμορφα και διατηρεί σταθερή θερμοκρασία για πολύ – πολύ ώρα, καθιστώντας το έτσι το ιδανικά για το ρόδισμα του κρέατος και το σιγόβρασμα των βραστών φαγητών και των σουπών, κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

2.       Αν αποκτήσει θερμοκρασία, δεν την «χάνει» μόλις ακουμπήσουμε επάνω του το κρέας που θέλουμε να ψήσουμε, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο, ή ατσάλι, προσφέροντας έτσι σταθερότητα στο ψήσιμο άρα πολύ πιο γευστικό αποτέλεσμα! Ένα μαντεμένιο τηγάνι θα ψήσει ιδανικά τις τηγανητές σας πατάτες, τις πανσέτες, ή μία σπαλομπριζόλα.

3.       Μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από την εστία στον ηλεκτρικό φούρνο για το «τελείωμα» και να επιστρέψει ξανά στην εστία εάν χρειάζεται…

4.       Με λίγη προσοχή, κατάλληλη φροντίδα και σωστό χειρισμό η επιφάνειά του θα έχει τις ίδιες αντικολλητικές ιδιότητες που έχει και ένα μοντέρνο, αντικολλητικό αλλά επικίνδυνο για την υγεία μας σκεύος μαγειρικής.

Τελικά με ένα μαντεμένιο σκεύος θα ψήσετε τα πιο νόστιμα φαγητά, με τον πιο υγιεινό τρόπο, με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και με ελάχιστο χρόνο για τον καθαρισμό του μαντεμένιου σκεύους σας! Ένα σκεύος το οποίο θα το κρατήσετε στην κουζίνα σας για πάντα!

Leave a Reply